Česko se propadlo v žebříčku konkurenceschopnosti

Praha - Česká republika si letos pohoršila co do konkurenceschopnosti. V žebříčku sestavovaném International Institute for Management Development se propadla o jednu příčku a skončila tak na 29. místě z 57 hodnocených ekonomik. Nejlépe hodnocené zůstávají Spojené státy, následované Hongkongem a Singapurem.

Tradičně relativně silnou stránkou české ekonomiky je podle studie obecný stav infrastruktury a celková makroekonomická situace. Problémem pak zůstává nízký podíl obyvatelstva s vysokoškolským vzděláním. Navíc burza není podle ročenky stále vnímána jako zdroj financí a Česko má problém i s etickými pravidly. „Stejně tak je česká ekonomiky málo diverzifikovaná a tedy méně odolná vůči některým vnějším šokům,“ uvádí studie.

ČR zůstává premiantem v poskomunistickém světě

Česko ovšem zůstává jedničkou mezi postkomunistickými zeměmi. „Není to však způsobeno tím, že by si vedla tak dobře, jako spíše horšími výsledky ostatních,“ upozorňuje ročenka. Loňský regionální premiant Estonsko se z 23. pozice propadl o 12 míst na 35. příčku. Slovensko si oproti loňsku pohoršilo na celkové 33. místo. Maďarsko, které trápí hluboká krize, pokračuje v sestupném trendu a po loňském poklesu o tři místa letos spadlo o dalších sedm míst až na 45. pozici. Polsko si udrželo 44. místo. Nejhůře z bývalého východního bloku na tom zůstává Ukrajina, je na předposlední pozici.

Žebříček konkurenceschopnosti je publikován každoročně od roku 1989. Jeho cílem je analyzovat a srovnávat schopnost států vytvářet a udržovat příznivé podnikatelské prostředí. Výsledky těchto srovnání a žebříčky jsou publikovány ve všech hodnocených zemích ve stejný okamžik.