Ceny kakaa letí vzhůru

Londýn/Abidžan - Komoditními trhy dnes nejvíce hýbe prudký růst ceny kakaových bobů, který vznikl jako reakce na zákaz vývozu této komodity z Pobřeží slonoviny. Největší vývozce bobů na světě se totiž v současnosti zmítá v politické krizi. Zákaz vývozu kakaových a kávových bobů v neděli vyhlásil mezinárodně uznaný vítěz prezidentských voleb Alassane Ouattara, který se ale kvůli boji o moc stále nedostal do úřadu. Proto zatím obchodníci vyčkávají na vyjasnění Ouattarových kroků.

Na burze ICE v Londýně se termínový kontrakt na kakaové boby s dodáním v květnu prodával kolem poledne za zhruba 3 250 dolarů (asi 58 500 korun) za tunu. Během dopoledne jeho cena vystoupila až na 3 340 dolarů, a ocitla se tak nejvýše za poslední rok. Pobřeží slonoviny zásobuje globální trh téměř 40 procenty celkového objemu bobů.

Kakao vyhnala nahoru nejistota

Cena kakaa zaznamenala nejvyšší cenový skok od roku 2008. Podle analytiků stojí za prudkým růstem ceny především nejistota, protože není jasné, jak dlouho napjatá situace v klíčové producentské zemi potrvá. Zákaz vývozu začal platit dnes a vyhlášen byl zatím na jeden měsíc. Velkou neznámou jsou totiž Ouattarovy plány.

„Pokud je to vynucený zákaz, ceny kakaa prorazí střechu,“ prohlásil k ohlášenému zákazu analytik investiční společnosti VM Group v Londýně Gary Mead, který tak nevylučuje další silný růst cen kakaa, a dodal: „Pokud to myslí vážně a pokud tam mohou vynutit takové obchodní embargo, pak to narušení obchodu bude obrovské.“

Na druhou stranu jiní obchodníci zatím hodnotí situaci s chladnější hlavou. Podle nich se kakaové boby na trh zřejmě budou zatím dál dostávat, a to navzdory napjaté politické situaci v zemi. „Exportéři nakonec budou schopni vyvážet dál. Kakao půjde tranzitem přes Ghanu nebo jiné země, a ven se dostane,“ myslí si jeden z manažerů švýcarské společnosti Diapason Commodities Management.

Na prezidentský úřad si nároky nadále činí předchozí prezident Laurent Gbagbo, který má kontrolu nad infrastrukturou a přepravou kakaových bobů do vývozního přístavu. Ouattara se zákazem vývozu kakaových bobů patrně snaží Gbagba odstřihnout od zdroje příjmů.

Velká část kakaových bobů z Pobřeží slonoviny se do Evropy dostává přes německý přístav Hamburk. Mluvčí tamního Sdružení obchodníků s kakaem ale řekl, že zákaz vývozu kakaa z Pobřeží slonoviny se zatím neprojevuje: „Dnes ráno jsme žádné známky významného ochromení vývozu nezaznamenali.“

„Nejsem si vědom, že by byl na nakládku vyhlášen stav force majeure (zásah vyšší mocí - pozn. redakce). Na trhu je značná nejistota, objednávky od zákazníků se ale dnes prozatím zpracovávají bez problémů,“ dodal. Sdružení podle něj své členy informovalo o kroku, který Ouattara vyhlásil, žádné doporučení však dosud nevydalo.