Americké firmy zaměstnávají v zahraničí, doma propouštějí

New York - Velké americké firmy vytvářely v předchozích deseti letech pracovní místa v zahraničí, zatímco ve Spojených státech je rušily. Vyplývá to z nových statistik ministerstva obchodu USA. Americké korporace v první dekádě nového století vytvořily například v Asii 1,5 milionu a v Latinské Americe 477 500 míst. Celkem v zahraničí nově zaměstnaly 2,9 milionu osob, zatímco doma se zbavily 864 000 pozic.

Firmy získávaly nové zaměstnance především na rozvojových trzích, mimo jiné i ve východní Evropě. „Soudě podle míst, kam jejich pobočky v těchto zemích prodávaly, bylo primárním cílem nadnárodních korporací sídlících v USA při rozšiřování produkce prodávat zboží zákazníkům v těchto oblastech, a ne šetřit náklady na pracovní sílu ve Spojených státech, západní Evropě a dalších zemích s vysokými výdělky,“ uvedli ekonomové ministerstva obchodu Kevin Barefoot a Raymond Mataloni.

Americké firmy investují v zahraničí i do vědy a výzkumu

Údaje ukazují dramatické změny v povaze globalizace v uplynulých deseti letech, kdy se americké nadnárodní korporace zaměřily na růst v zahraničí. Zřejmě se také stanou součástí diskuzí politiků o úpravě daní a vládní strategie tak, aby firmy vytvářely pracovní místa v USA. Statistiky rovněž ukazují, že americké firmy v zahraničí stále více investují do vývoje a výzkumu, byť většinu peněz na tyto účely pořád utrácejí ve Spojených státech. Během prvních deseti let 21. století ovšem tyto výdaje klesaly tempem 0,2 procenta ročně, zatímco v zahraničí rostly tempem čtyři procenta ročně. V USA ale stále připadalo 2,4 dolaru kapitálových investic na jeden dolar utracený v zahraničí.

Korporace se přesouvají do východní Evropy

Většina firem mimo finanční obor pak v letech 1999 až 2009 vytvářela pracovní místa v Asii. Šlo o 57 procent společností. Korporace v tomto období zaměstnaly 683 000 lidí v Číně, což byl oproti předchozímu období nárůst o 172 procent. V Indii činil přírůstek dokonce 542 procent, kdy tu americké firmy vytvořily 392 000 míst. Nejvíce lidí ale společnosti z USA v uplynulé dekádě stále zaměstnávaly v Evropě. Důraz se ovšem začal přesouvat na východ kontinentu. Během minulých deseti let tak americké firmy například zrušily 14 700 pozic v Německu, zatímco v Polsku jich vytvořily 135 500 a v Maďarsku 53 700.