Absolventům otrnulo, čekají 30tisícový plat

Praha – Studenti, kteří končí vysoké školy, jsou mnohem sebevědomější než loni. Z průzkumu berlínského institutu Trendence, který oslovil čtvrt milionu studentů z celé Evropy, vyplývá, že česká mládež čeká nástupní plat kolem 30 000 korun. Podle úřadů práce ale takový optimismus není na místě, píše dnešní Mladá fronta Dnes. Průměrně dostanou čerství vysokoškoláci 21 500 korun hrubého.

Studenti ekonomických oborů si představují nástupní mzdu 31 000 korun, což je asi o 2,5 procenta více než před rokem. Více při zemi zůstávají technici, kteří s 29 700 koruna žádají téměř stejně jako před rokem. „Bylo by naivní si myslet, že se firmy přetrhnout, aby nás získaly. Určitě to chce praxi už při škole,“ míní Petr Přibyl, student pátého ročníku Strojní fakulty ČVUT.

Požadavky absolventů jsou přehnané

Situace na trhu práce ovšem není příliš růžová. Svědčí o tom i pochybnosti absolventů samotných, oproti loňsku počítají s tím, že jim hledání práce zabere více času. Ekonomové například čekají, že budou muset poslat více než 20 žádostí o místo, než práci najdou. Loni přitom počítali s kladnou odpovědí na každou 14 žádost.

Přehnaný optimismus studentů potvrzují i úřady práce. „Vysokoškolští absolventi mají často nereálné mzdové požadavky, firemní benefity jako automobil, notebook nebo mobil považují za běžný standard, ale realita je vyléčí,“ varovala Martina Kubínová z ostravského úřadu práce. „Z našeho pohledu se situace na pracovním trhu, speciálně ohledně absolventů, příliš ve srovnání s loňským rokem nezměnila. Nově otvíraných míst je stále málo, a přestože firmy cítí mírný růst, tak v oblasti pracovního trhu můžeme trend zvýšené poptávky očekávat se zpožděním,“ popsal Luboš Rejchrt, manažer personální agentury Grafton Recruitment.

Oživení, byť zatím spíše spojené se sezónními pracemi, se začíná už nicméně do Česka vkrádat. Zatímco v lednu bylo na úřadech práce uvězněno 35 tisíc absolventů středních a vysokých škol, v květnu už to bylo jen 28 tisíc.

Úřad práce
Zdroj: ČT24