Zvýšené penze míří k seniorům. Průměrný důchod překročí dvacet tisíc

Události: Valorizované penze míři k seniorům (zdroj: ČT24)

Výše průměrného starobního důchodu tento měsíc překročí dvacet tisíc korun. Podle České správy sociálního zabezpečení dostanou penzisté navíc v průměru 755 korun. Mimořádná valorizace má kompenzovat zdražování. Zvýšené penze stát rozesílá od druhého června. Valorizace měla být původně ještě o tisícovku vyšší. Koalice ale zasáhla a kvůli rozpočtovým dopadům prosadila nižší nárůst.

„V té červnové splátce už důchodce obdrží svůj valorizovaný důchod a současně by měl obdržet oznámení o valorizaci poštou, aby věděl, o kolik jsme navýšili jeho konkrétní důchod. Každému důchodci přibude k procentní výměře 400 korun pevná částka a potom 2,3 procenta z té procentní výměry,“ uvedl ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

Nižší nárůst valorizace je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) důležitý proto, aby byl důchodový systém udržitelný i do budoucna. „Musíme si uvědomit, že my tyto výdaje státu dnes pokrýváme dluhem a musíme brát ohledy na to, aby dobrá životní úroveň důchodců nebyla jen teď, ale i v budoucnu,“ zdůvodnil.

Kvůli snížení valorizace se poslanci ANO obrátili na Ústavní soud – na rozhodnutí se čeká. Na vyplácení červnových důchodů by to ale nyní vliv mít nemělo.

„Oni se nás ptají – tak máme zaplatit energie, potraviny, léky, cena léků poroste… Takže já si myslím, že prostě pro někoho je to dost a pro někoho to není dost,“ komentoval předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Průměrný důchod nyní podle statistik vychází zhruba na 20 200 korun. Oproti loňsku je to o tři tisíce více. O rok dříve, v červnu 2021, se průměr pohyboval nad patnácti tisíci měsíčně. Mezi penzemi mužů a žen zůstává rozdíl. Z dat ze začátku jara, která ještě nezahrnují aktuální valorizaci, vyplývá, že ženy pobírají v průměru zhruba o dva a půl tisíce nižší částky. Takzvané výchovné, tedy pětistovka navíc za každé dítě, od letoška pomohlo rozdíl snížit – koncem loškého roku byl výraznější.

Část seniorů i po dosažení důchodového věku pracuje. Podle posledního Sčítání lidu chodí do zaměstnání více než čtvrt milionu lidí, kterým je 65 a více let. Firmy díky nim často naplňují i pozice, které se jim jinak nedaří obsadit.