Snížená mimořádná valorizace penzí je tu. Opozice s koalicí o ni svedou bitvu u Ústavního soudu

Události: Snížená valorizace penzí se rychle blíží (zdroj: ČT24)

S příštím týdnem se znovu zvýší důchody. V průměru to podle ministra práce má být o 770 korun na víc než 20 tisíc korun měsíčně. Důvodem je rychlé tempo zdražování. Původně se ale předpokládalo, že červnové navýšení bude zhruba o tisícovku vyšší. Kvůli schodkovému rozpočtu ale koalice prosadila úpravu mimořádné valorizace, kterou poslanci opozičního hnutí ANO napadli u Ústavního soudu.

„Pokud chceme pamatovat nejen na dobrou životní úroveň současných důchodců, ale i jejich dětí a vnoučat, tak je to jeden z kroků, který jsme museli v tento okamžik udělat. Jsem přesvědčen, že ho dokážeme u Ústavního soudu i obhájit,“ věří ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) ovšem pro postup vlády pochopení nemá. „(Vláda) vlastně sebrala, snížila tu červnovou valorizaci protiústavním způsobem. Ve stavu legislativní nouze připravila důchodce v průměru o sedm tisíc korun jenom letos,“ tvrdí.

Ústavní soud ovšem zatím nerozhodl. Vláda už v mezičase schválila návrh, který valorizace důchodů upravuje i v budoucnu.

Někdo pochopení má, někdo ne

Dohady ohledně výše důchodů sleduje i seniorka Dagmar Kestlová, která žije sama. To, že se budou penze zvyšovat méně, než se předpokládalo, chápe. „Pokud chtějí, aby stát nějak prosperoval, musí někde něco udělat. Ať už sáhnou na tu, nebo na tu věc, všechny nás to bude nějakým způsobem bolet,“ uvádí.

Sama žije i Marie Petrovičová. Několikrát do týdne si chodí pro dotované obědy – jen pro sebe totiž vařit nechce. Jí se menší valorizace penzí naopak nelíbí. „Myslím, že je to nefér, celý život jsme platili. Já vím, že dneska je doba jiná než dřív, že se musí šetřit, ať nezadlužujeme naše děti, ale …,“ krčí bezradně rameny.

Kvůli inflaci se důchody mimořádně zvyšovaly loni v červnu a v září. Znovu to bude od příštího měsíce. Do budoucna chce koalice tento mechanismus upravit a místo případných mimořádných valorizací zavést dočasný příspěvek.

„Pokud by někdy v budoucnu nastala situace, že bude velmi vysoká meziměsíční inflace mezi řádnými valorizacemi, potom bude fungovat automatický mimořádný příspěvek k důchodu,“ přibližuje Jurečka.

Člen sněmovního sociálního výboru Viktor Vojtko (STAN) upozornil, že původní nastavení mimořádných valorizací zohledňovalo pouze procentuální složku, takže penzisté s vyššími důchody dostali „přidáno“ výrazně víc než ti s těmi nižšími.

„Vysoká inflace nejvíce doléhá na seniory, kteří si nemají jak pomoci. Příspěvek nemůže vynahradit valorizaci tak, jak byla v zákoně, který v současnosti platí,“ konstatoval místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Další změny valorizací

Upravit se mají i pravidelné lednové valorizace důchodů. Dál budou plně odrážet inflaci, ale namísto poloviny růstu reálných mezd by měly nově zohledňovat jen třetinu. Další změna, která už prošla vládou, se týká zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu. Cílem je, aby této možnosti nevyužívalo tolik lidí.

„Ukázalo se, že v okamžiku, kdy je vysoká inflace, může být předčasný odchod do důchodu výhodnější než řádný, což určitě není fér,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Místo toho, abychom v kontextu řešili celou penzijní reformu, jsme z toho vytáhli něco, co současným starobním důchodcům, ale i těm, kteří jdou v nejbližší době do důchodu, finančně ublíží,“ kritizuje vládní změny člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

O jednotlivých podmínkách odchodu do předčasné penze chce opozice ještě jednat. Omezování valorizace důchodů se bude ale snažit zvrátit ve sněmovně.

Důchodový účet se aktuálně propadá hluboko do minusu. Jen za první čtyři měsíce letošního roku se deficit přiblížil osmadvaceti miliardám. Bezmála třem milionům penzistů stát do konce dubna vyplatil 228 miliard korun.

Schodek za pouhé čtyři měsíce už přesáhl výsledek za celý minulý rok, kdy skončil 21,5 miliardy v minusu. Za poslední dekádu penzijní účet skončil přebytkem jen dvakrát – v letech 2018 a 2019. Jinak stát důchody vyplácel vždy na dluh.