„Snad se toho dožiju“. Vládní plány změn systému penzí vyvolaly rozporuplné reakce

Události: Změny v důchodovém systému z pohledu různých generací (zdroj: ČT24)

Změny v důchodovém systému, které ve čtvrtek představila vláda, se budou týkat převážně lidí, kterým ještě nebylo čtyřicet a částečně i dnešních padesátníků. Opatření mají pomoct k tomu, aby měl stát peníze na důchody i pro ně. Představené změny mají ve státním rozpočtu uspořit přes 200 miliard korun. Zástupci různých generací oslovení ČT vnímají vládní reformu odlišně – někteří s ní souhlasí, další jsou proti.

Třeba prodejce kol Pavla Klajbla, který je z generace takzvaných Husákových dětí, trápí, že jestli skutečně půjde do penze v 65 letech podle aktuálně platných pravidel, by se měl podle vládního plánu dozvědět až za tři roky.  „Nevím, na čem jsem. Snad se toho dožiju,“ vtipkuje.

Tereza Čápová je výrazně mladší než Klajbl a na úspory, které bude potřebovat za desítky let, zatím příliš nemyslí. „Nechávám to spíš na manželovi a ten mi většinou dobře poradí, co se svými penězi mám dělat,“ přibližuje svůj recept. A nejen lidi jako je ona chce vláda motivovat, aby si na stáří spořili sami.

Změny ve spoření na stáří

I u tohoto typu spoření návrh ministerstva financí, který má legislativní rada dostat v řádu týdnů, počítá se změnami. Minimální částka, kterou by si lidé měli ukládat pro nárok na státní příspěvek, má stoupnout na 500 korun měsíčně z dosavadních tří set. Na druhou stranu se počítá i se zvýšením maximální částky, k níž lze příspěvek získat – na 1700 korun měsíčně z dosavadní tisícikoruny.

Penzijní spoření (v Kč)
Zdroj: ČT24/ návrh MF

Pro Marii Horákovou to není dobrá zpráva. Na penzijní spoření si posílá právě pět set korun, takže se jí státní příspěvek může snížit. Na spoření má ale ještě čas. Do důchodu bude odcházet za 17 let.

Na tom, jestli jsou vládou navržené změny v systému a valorizaci penzí v pořádku či ne, se neshodují současní penzisté. Zatímco bývalá účetní Soňa Feitová, která je v důchodu 19 let, má pro kroky kabinetu pochopení, protože si roky spoří a s penzí vyjde, Hana Baďoučková s plány vlády nesouhlasí.

Mimořádná červnová valorizace penzí a náklady pro státní rozpočet
Zdroj: ČT24/ČSSZ/MPO

„Je to smutné, když člověk celý život poctivě dělá, ještě na brigády chodí, aby si přivydělal a nakonec není na to, abychom měli na důchody ,“ neskrývá rozčarování matka tří dětí a babička šesti vnoučat, která do předčasného důchodu odešla před šesti lety. Je jí prý líto mladých, kteří „budou muset dřít“ do vysokého věku. Prý to nemůžou vydržet.