Zrušený PragueCon bude řešit policie. Prověřit by měla smlouvy kolem organizace festivalu

Narychlo zrušený komiksový festival PragueCon se 40milionovým rozpočtem bude řešit policie. Dozorčí rada městské firmy Výstaviště Praha v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO) podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli finančním ztrátám, do kterých se firma dostala, ačkoliv se festival nikdy nekonal. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Kanceláře primátorky.

V druhé polovině srpna městská firma Výstaviště oznámila, že ruší popkulturní festival PragueCon. Důvod zněl stručně – obava z finančních ztrát. „Pokud by se akce konala, znamenalo by to pro společnost Výstaviště mnohamilionové ztráty,“ řekla ČT mluvčí Kanceláře primátorky Irena Šípová.

Společnost se nicméně dostala do finančních problémů i tak. Bylo to proto důvodem, proč dozorčí rada firmy Výstaviště a městská rada podaly 19. října trestní oznámení na neznámého pachatele. Už v létě se totiž objevily pochybnosti o smlouvách, které firma ohledně akce uzavřela. „Chceme zjistit, jaké smluvní závazky vznikly a zda někdo z našich pracovníků pochybil,“ doplnila mluvčí.

Na problémy s organizací festivalu upozorňoval už v červnu tehdejší předseda dozorčí rady Výstaviště Praha Pavel Vyhnánek (Praha 7 Sobě). „Chtěl jsem, aby se problémy komiksového festivalu zabývali radní města, avšak ti na můj apel nereagovali a situaci ve firmě neřešili, proto jsem na post předsedy rezignoval,“ řekl České televizi. Vyhnánka v čele dozorčí rady vystřídala primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Vyhnánek upozorňoval na problémy ve vedení Výstaviště a zmínil právě možné finanční problémy, smlouvu na PragueCon nebo nedostatky při zveřejňování smluv v registru. Nová předsedkyně Krnáčová se posléze dohodla s dozorčí radou firmy Výstaviště a městskou radou, že celou akci zruší.

Festival PragueCon se měl konat poslední víkend v září. Celá akce se plánovala od začátku letošního roku a k náhlému zrušení došlo na konci srpna. Program měl patřit komiksům, kresleným hrdinům, počítačovým hrám, kultovním seriálům i herní a filmové hudbě. Podle pořadatelů se mělo jednat o největší popkulturní akci tohoto typu ve střední Evropě.