Nacisté jim říkali Tři králové. Teď se hrdinové odboje stali námětem pro komiks

Na vzkazy pro gestapo se podepisovali B+M+M. Nacisté jim proto začali přezdívat Tři králové. Příběh Tří králů patří k nejslavnějším kapitolám českého protinacistického odboje. O skupině odbojářů jménem Balabán, Mašín, Morávek existují knihy i sedmidílný televizní seriál. Teď se osudy legendárních odbojářů staly námětem také pro komiks.

Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek vytvořili významnou odbojovou síť, která spojencům dodávala zásadní zpravodajské informace. „Útok na Británii nebo útok na Jugoslávii byly opravdu takovými špeky, že se tomu až lidem v Londýně nechtělo věřit,“ říká o informacích, které Tři králové zprostředkovávali, autor komiksu Milan Ležák.

Milan Ležák se snažil v Praze propátrat všechna místa, která jsou se Třemi králi spojená. „Když si člověk postojí na tom kterém místě a projde si trasu, kde se například něco odehrávalo, pak se v tom lépe zorientuje, než když o tom jen čte,“ míní Milan Ležák.

Malebné klobouky a dlouhé kabáty

Výtvarník komiksu Michal Kocián chce ve svých kresbách zachytit atmosféru okupované Prahy a kreslí podle fotek. „Snažím se, aby si byli co nejvíc podobní. I když je člověk musí stylizovat, kreslí se to líp. Nosili dlouhé kabáty a klobouky, takže je to malebné,“ vysvětlil Michal Kocián.

Jak vzniká komiks o Třech králích (zdroj: ČT24)

Hotová už je například scéna přestřelky s gestapem v Čiklově ulici v Nuslích. Odbojáři tehdy vysílali z jednoho nuselského domu a právě tam je zaskočilo gestapo. Josef Mašín se postavil přesile s pistolí v ruce a po nerovném, ale tvrdém boji ho zraněného nacisté zatkli.

Václav Morávek unikal Němcům až do jara 1942. Gestapo ho nezatklo, ale padl v boji nedaleko Pražského hradu. Podle dcery Josefa Mašína Zdeny Mašínové se na odbojáře zapomíná a nový komiks to může změnit. Komiks Tři králové bude mít celkem sto stran a jeho autoři chtějí, aby kniha vyšla v roce 2017 na jaře.