Zpravodajské služby posoudí čtyři uchazeče o dostavbu Dukovan, včetně ruského. Končí zmocněnec pro jadernou energetiku

Události: Začne bezpečnostní posouzení uchazečů o dostavbu Dukovan (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní rada státu se v pondělí ráno shodla na postupu při přípravě dostavby jaderného bloku v Dukovanech, řekl po jednání ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Po schůzi vlády doplnil, že nejde o zahájení tendru, ale o bezpečnostní posouzení. Ve hře zůstávají čtyři uchazeči včetně ruského Rosatomu. Vláda také odvolala zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla.

„Našli jsme absolutní shodu, usnesení bylo přijato jednomyslně,“ řekl Havlíček. Podle něj se tak shodli na stejném postupu i členové za koaliční ČSSD nebo zástupci bezpečnostních složek. Po odpolední schůzi vlády vicepremiér přiblížil, že právě zpravodajské služby se budou podílet na přípravě a vyhodnocení bezpečnostního posouzení.

Podle ministra průmyslu a obchodu vláda od počátku počítala s tím, že se bezpečnostní složky do posuzování zapojí. „Budeme dodržovat bezpečnostní požadavky, které daly, a budeme je převádět na ČEZ,“ slibuje. „Rusko je dnes klíčový energetický partner České republiky,“ zdůvodnil vicepremiér, proč ruská firma zůstala jako možný kandidát i přes varování bezpečnostních složek.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zapojení bezpečnostních expertů uvítal, projekt nového bloku jaderné elektrárny se dle jeho slov vrátil na správnou kolej. „Požadavky na dodavatele budou definovat bezpečnostní experti. To možná z komunikace z minulého týdne nebylo zřejmé,“ konstatoval.

Brífink po jednání vlády z 29. března (zdroj: ČT24)

Podle některých opozičních politiků by ale samotné posouzení mělo být součástí tendru a vláda je vyčleňuje. „To znamená, že zkracuje reálný čas na reálný tendr a víceméně tím znevýhodňuje uchazeče s přípravou nabídky,“ usuzuje místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti).

„Bezpečnostní posouzení se nevylíhlo včera. Informace sbíráme už více než pět let a to, že Rosatom a Čína jsou pro nás bezpečnostní riziko, už dvakrát svým usnesením schválila vláda,“ konstatuje předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Dle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by v Česku mělo být otevřené výběrové řízení podle mezinárodních pravidel, kterého se může účastnik Rosatom i čínská CNG.

Vláda odvolala zmocněnce pro jádro, ten se to dozvěděl z médií

Havlíček také informoval, že kabinet odvolal vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Agenda jeho skupiny se postupně přesune pod ministerstvo průmyslu. „Připravujeme vytvoření sekce, která bude mít svého náměstka a bude odpovědná za přípravu jádra,“ poznamenal ministr.

Podle něj bylo obtížné připravit jakýkoliv dokument týkající se stavby nového bloku bez bezpečnostní prověrky. „Mise pana Míla a jeho týmu byla v určité době dobrá, nicméně nyní se posouváme do další etapy a v této etapě to začalo být handicapem,“ konstatoval Havlíček. Míl v ČT ale upozornil, že má prověrku na úroveň, kterou potřebuje. Postačovala mu dle jeho slov na všechna jednání vlády, přičemž jednání se zpravodajci nebyla v jeho gesci.

Ministr také poukázal na špatnou komunikaci mezi skupinou pod vládním zmocněncem a další skupinou na ministerstvu průmyslu. Míl však odmítl, že by s ministerstvem málo komunikoval.

O vlastním odvolání se dle svých slov dozvěděl z vysílání ČT. Ještě v pátek prý s týmem jednal korektně, o víkendu ale nedostal podklady pro pondělní jednání BRS a vlády. Havlíčkovi proto zaslal stanovisko s riziky a možnými řešeními na základě podkladů, které k dispozici měl. „Poté jsem se ve zprávách dozvěděl, že je všechno jinak a končíme,“ komentuje odvolání Míl.

Podle serveru Aktuálně.cz a Respektu Míl kritizoval oslovení ruské firmy. V dopise Bezpečnostní radě státu, na jejíž pondělní jednání nebyl pozván, mimo jiné varoval před tím, aby stát posílal zájemcům zadávací dokumentaci. Podle dřívějších jednání se podle Míla nepočítalo ani s rozesíláním bezpečnostního dotazníku. Ke zvážení by podle něj bylo projekt pozastavit a vrátit se k němu po volbách.

„Jádro bude bohužel předmětem předvolební kampaně. Bude to otázka směřování České republiky v hospodářské spolupráci a rozvoji kritické infrastruktury na příštích padesát let,“ usuzuje Míl. Poukazuje na to, že politická shoda se začala štěpit až ve chvíli, kdy bezpečnostní složky jednoznačně doporučily oslovit pouze tři firmy.

Odstranění nepohodlného odborníka, soudí část opozice

Část opozice Mílovo odvolání spojuje s Mílovou kritikou. „Náhlé odvolání J. Míla z funkce vládního zmocněnce pro jadernou energetiku v době, kdy ministr Havlíček usiluje o přizvání ruského Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan, je podezřelé a nedůvěryhodné,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

„Jaroslav Míl v roli vládního zmocněnce hrál roli kvalifikované opozice vůči zájmům ČEZ, který si vodí Karla Havlíčka. Byl proto velmi nepohodlný,“ poznamenal Lipavský. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové odvolání potvrzuje, že Havlíčkovým cílem je „umést cestu Rosatomu“. Předseda lidovců Marian Jurečka napsal, že premiér odstraňuje nepohodlné odborníky, kteří nejsou loutkami.

Naopak podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa Mílovo odvolání přišlo pozdě. Zmocněnec podle místopředsedy sněmovny o prověrku nepožádal, i když o ní věděl. „Řečnění o tom, jak pomáhal, mi připadá trošičku netransparentní,“ říká Filip.

V minulém týdnu ministr oznámil, že tendr bude mít na starosti až příští vláda. Zároveň z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstávají tak čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možnou účast v tendru z bezpečnostních důvodů kritizuje část opozice.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. Stanovený termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Předkvalifikace uchazečů je podle MPO běžný postup, který doporučuje i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. „Uchazeči již mohou na svých projektech, dodavatelském řetězci a dalších komponentech nabídky pracovat, neboť získají další potřebné informace. Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 tak zůstávají neměnné,“ uvedl Havlíček.

Bezpečnostní dotazník připraví skupina zastřešená ministerstvem vnitra

Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o stavbu nového bloku, vytvoří pracovní skupina zastřešená ministerstvem vnitra. Budou v ní zástupci všech tří tajných služeb, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Dotazník bude rozeslán případným zájemcům a součástí celého balíku dokumentů bude i dokument, ve kterém se potenciální zájemci v případě, že dotazník převezmou, zavážou, že převzetím dotazníku nevznikají z jejich strany vůči České republice jakékoli nároky,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Rozeslání dotazníků podle něj neznamená vyhlášení tendru, jde o bezpečnostní prvek. S postupem podle vicepremiéra souhlasily Bezpečnostní informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace i Vojenské zpravodajství.

Havlíček původně v pátek uvedl, že by na dotazníku měli pracovat jeho resort, energetická společnost ČEZ, zmocněnec pro jádro a bezpečnostní složky.

Pracovní skupina by měla dotazníky též vyhodnocovat, řekl ministr zahraničí Petříček. Před jejich odesláním zájemcům by se jimi znovu měla zabývat Bezpečnostní rada státu a 29. dubna zasedne Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů. S postupem by podle Petříčka měla být seznámena též opozice.

Účast Rosatomu kritizuje opozice

Účast ruské společnosti Rosatom v tendru je nepřípustná pro koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky to, že v tendru Česko neosloví čínskou společnost CGN, ale Rosatom ano, nebylo projednáno s parlamentními stranami. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí považuje za obcházení bezpečnostních zájmů Česka. To, že výběrové řízení podle ministerstva průmyslu a obchodu vypíše až příští vláda, překvapilo pirátského poslance Petra Třešňáka.

Mezi analytiky a dalšími lidmi z oboru vyvolalo odložení tendru řadu otázek. Vítězslav Jonáš, předseda sdružení Energetické Třebíčsko, které stavbu podporuje, označil oznámení za alibistické, podle Svazu průmyslu a dopravy vláda nenaplnila vlastní plán. Ekologové naopak hovoří o nutnosti přehodnocení celé energetické budoucnosti Česka a zvolení cesty bez jaderných elektráren.