O korespondenční volbě mají poslanci hlasovat příští pátek

Sněmovna v pátek po poledni rozhodla, že poslanci budou o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí hlasovat příští pátek od 13 hodin. Pevný termín stanovila dolní komora na návrh vládního tábora. Opoziční návrhy na stanovení jiného pevného termínu pro zahájení hlasování o volbě poštou dolní komora zamítla. Předseda poslanců SPD Radim Fiala navrhoval 30. srpen 2025. Protože toto datum připadá na sobotu, Radek Vondráček (ANO) chtěl, aby se hlasovalo po 30. srpnu příštího roku.

„Tři jednací dny na třetí čtení by měly stačit,“ uvedl ke koaličnímu návrhu na stanovení termínu šéf poslanců ODS Marek Benda. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob je přesvědčen o tom, že sněmovna věnovala korespondenční volbě i s úvodním kolem a druhým čtením dostatek času. Naopak podle Schillerové chce koalice opozici umlčet. Obává se podle ní volebních hlasů lidí v České republice a toho, že bez korespondenční volby skončí.

Debatu v pátek zahájil předseda opozičního SPD Tomio Okamura, který opětovně navrhl zamítnutí předlohy. Koaliční návrh je podle něj „útok na svobodu, legitimitu a regulérnost voleb“. Předloha má podle Okamury usnadnit volební manipulace a podvody a účelově ovlivnit výsledky příštích sněmovních voleb. Podle předsedy SPD je návrh „zcela v rozporu s českou ústavou“ s ohledem na požadavek tajnosti hlasování. Poslankyně ANO Zuzana Ožanová varovala před možností, že lidé mimo plentu budou vyplňovat volební lístek pod nátlakem proti své vůli. Zajímala se také o to, zda policie bude moci vyšetřovat trestný čin maření voleb v cizím státu.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) se ohradil proti výtkám, že hlasování poštou porušuje tajnost volby. Poukázal na to, že i nyní mohou voliči přijít do volební místnosti s již vyplněnými lístky. V případě volby poštou bude podle ministra podmínka zachována systémem dvojích obálek, a to doručovací a hlasovací s volebním lístkem.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem v řádných volbách do sněmovny v příštím roce. Opoziční SPD žádá zamítnutí volební novely, ANO zejména odklad její účinnosti na rok 2026 a vyloučení voleb do Evropského parlamentu kvůli údajně největšímu riziku dvojího hlasování.