Ze smrtelného výbuchu v Brdech viní Vojenská policie pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala. Při červencovém výbuchu munice při asanačních pracích utrpěli těžké zranění dva vojáci, jeden z nich později zemřel. Mlýnková se nevyjádřila k tomu, zda obviněný pyrotechnik při události utrpěl zranění.

Vojenská policie se případem od počátku zabývala, trestní stíhání zahájila podle Mlýnkové 2. března. „Obvinění bylo sděleno pyrotechnikovi ve funkci hlavní pyrotechnik, provádějícímu sanaci ve vojenském újezdu Brdy. Jeho pochybení je spatřeno v neoprávněné manipulaci s municí v rozporu s pyrotechnickými předpisy,“ řekla mluvčí Vojenské policie.

„Pyrotechnikovi, který měl tehdy asanační práce na starosti, je kladeno za vinu, že porušil předpisy při manipulaci s municí. Šlo o porušení důležité povinnosti vyplývající z jeho pracovního postavení,“ citují Novinky.cz dozorující rokycanskou státní zástupkyni.

Loni v červenci utrpěli dva vojáci těžká zranění při výbuchu munice, když čistili prostor dopadové plochy Kolvín. Podle tehdejších informací jeden z vojáků utrpěl devastující poranění končetin, druhý popáleniny na horní části těla. Vrtulníkem a sanitkou je záchranáři přepravili do plzeňské fakultní nemocnice. Jeden z vojáků začátkem srpna zemřel.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 povrchově pyrotechnicky čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř třináct tisíc hektarů asi deset tisíc kusů nevybuchlé munice. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu. Hlavní podnět k návratu daly Vojenské lesy a statky, které potřebovaly vyčistit asi 2400 hektarů lesa.