Při výbuchu v Brdech se těžce zranili dva vojáci

Dva lidé se těžce zranili při výbuchu na bývalé vojenské střelnici Kolvín na Rokycansku. České televizi to potvrdila mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. Jednoho muže přepravil do nemocnice vrtulník, oba zranění jsou ale ve stabilizovaném stavu. Jde o vojáky, kteří čistili dopadovou plochu.

Událost se stala krátce po desáté hodině. Prostor bývalé pěchotní střelnice Kolvín je veřejnosti trvale nepřístupný, umožněn je pouze průchod po značených zpevněných komunikacích a trasách. Záchranáři měli původně podle mluvčí ohlášený výbuch a zasažení více lidí. Na místo vyjelo několik sanitek, vůz pro hromadné postižení osob, povolán byl vrtulník Letecké záchranné služby Líně.

„Na místě byly nalezeny dvě těžce zraněné osoby. Jeden muž utrpěl ztrátové poranění horní končetiny a byl letecky transportován do fakultní nemocnice a druhý muž utrpěl popáleniny horní části hrudníku a ruky a byl převezen do nemocnice. Oba byli při vědomí a mimo ohrožení života,“ upřesnila Svobodová.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová k výbuchu v Brdech (zdroj: ČT24)

O zraněné pečují lékaři plzeňské fakultní nemocnice. „Jeden je ve velmi vážném stavu, druhý je také ve vážném stavu, ale je stabilizovaný,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Jde o vojáky, kteří tam čistili dopadovou plochu Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, uvedla armáda na Twitteru.

Na místě byli i hasiči, ale už odjeli, protože nebylo třeba požárního zásahu, uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. K případu vyjeli rokycanští policisté. Další informace zatím nejsou k dispozici.