Zásoby na případnou další pandemii. Stát nakoupí ochranné pomůcky za 3,7 miliardy

Vláda se chce vyhnout případnému opakování scénáře z počátku aktuální pandemické krize. V březnu zdravotníkům chyběly ochranné pomůcky. Stát proto plánuje nakoupit do strategických zásob pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek. Uvolní proto 3,7 miliardy korun. Nákup uskuteční prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

Vláda rozdělí nákup na dvě fáze. V první bude nakoupena polovina celkově požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun, aby byla co nejdříve ve státních hmotných rezervách vytvořena „železná zásoba“ těchto prostředků. Před nákupem druhé poloviny má být do konce června zpracována analýza, která má ukázat možnosti českého průmyslu zabezpečit výrobu ochranných a zdravotnických prostředků výlučně z tuzemských zdrojů.

„Ihned poté by vláda rozhodla, jakým způsobem bude zajištěno zbývajících padesát procent požadovaných osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků – tedy zda je reálné je zajistit v podobě vytvoření hmotných rezerv (zásoby vstupních surovin) u výrobců, nebo zda budou rovněž dokoupeny v podobě hotových výrobků do pohotovostních zásob,“ píše se v materiálu, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Pro financování nákupu osobních ochranných a zdravotnických prostředků mají být využity nespotřebované peníze jednotlivých resortů, které byly účelově určeny na výdaje spojené s pandemií covid-19. Z vládní rozpočtové rezervy tyto peníze dostaly ministerstva vnitra a zdravotnictví. „Ne všechny zdroje byly vyčerpány, takže buď se převedou, anebo se výrobky, které se pořídily, převedou do státních hmotných rezerv,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby byly pořízeny ochranné pomůcky celkem ve třinácti kategoriích. Zásoby by ministerstvům a vybraným úřadům měly vydržet na dva měsíce. Má jít o respirátory typu FFP2 a FFP3, filtry do respirátorů FFP3, roušky, ochranné brýle, obleky, štíty, návleky na obuv, rukavice, čepice, výtěrové sety bez média, rychlotesty a suroviny pro výrobu dezinfekce. 

Ochranné pomůcky před nástupem pandemie vykupovala Čína

Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize, postupně se situace zlepšila.

Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěn letecký most z Číny s dodávkami zakoupených roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Letadla zakoupené pomůcky přivážela několikrát týdně, poslední přistálo na pražském letišti 3. května ráno. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes dva tisíce tun materiálu.

Čína přitom ochranné pomůcky ve velkém před vypuknutím pandemie vykupovala, jak zjistil think-tank Sinopsis. Podle oficiálních údajů čínského celního úřadu jich dovezla přes dvě miliardy, včetně materiálu z České republiky. O měsíc později je posléze postiženým zemím prodávala zpět.

Nákupy ochranných pomůcek během nouzového stavu prověří NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad v pondělí rozhodl, že prověří státní nákupy zdravotních prostředků, ochranných pomůcek a souvisejících služeb v rámci nouzového stavu. 

Kontrola má začít tento týden, skončit by měla v listopadu. Inspektoři zamíří na ministerstva vnitra a zdravotnictví a do Správy státních hmotných rezerv. Objem kontrolovatelných peněz představuje deset miliard korun, kontrolu povede bývalý kvestor Univerzity Karlovy v Praze a člen kolegia NKÚ Josef Kubíček.

„Je to velký objem peněz utracený poměrně bez zvýšené kontroly. Druhá věc jsou velmi výrazné rozdíly v cenách a pravděpodobně jsou i problémy v oblasti certifikátů a vůbec všech dokladů, které musí být předloženy,“ řekl v neděli České televizi prezident úřadu Miloslav Kala.

O kontrolu nákupů požádal NKÚ již dříve i premiér Andrej Babiš (ANO). Úřad zpracovával také své podklady pro přípravu kontroly. Návrh předložil kolegiu prezident Kala.

Premiér Babiš o svém záměru informoval na konci dubna ve sněmovně, když před poslanci obhajoval žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Někteří opoziční poslanci vyjadřovali pochybnosti o tom, zda byly nákupy hospodárné a transparentní.

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál, a chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval veškeré nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ řekl Babiš 28. dubna. 

90’ ČT24: NKÚ prověří krizové nákupy (zdroj: ČT24)

Stát pomůže podnikatelům, vláda schválila program COVID III

Vláda schválila úvěrový program pro firmy zasažené koronavirem COVID III. Na záruky vyčlenila 150 miliard korun, pomoc by mělo získat až 150 tisíc podnikatelů. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až 500 miliard korun.  

Stát rovněž pomůže podnikatelům s nájmy. Vláda rozhodla, že přispěje na nájem podnikatelům zasaženým krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu.

Na pondělním jednání vláda rozhodla o ošetřovném pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Na něj vyčlení 2,5 miliardy korun. O program je totiž větší zájem, než resort průmyslu a obchodu dříve očekával. Každý měsíc má zájem o ošetřovné až 70 tisíc podnikatelů. 

Na dotaci mají nárok OSVČ, které se kvůli zavřeným školám starají o děti do 13 let. Požádat o ni mohou i rodiče starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy rodiny. 

Kompenzace zdravotnickým zařízením projedná sněmovna příští týden

Zákon, který má poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun, projedná sněmovna příští týden ve stavu legislativní nouze. Po aktuálním jednání vlády, která normu schválila, to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V návaznosti na zákon ministerstvo připraví takzvanou kompenzační vyhlášku, na jejímž základě budou peníze propláceny. Pomoct mají vyrovnat ztráty z omezení v době epidemie.

Resort počítá podle průvodní zprávy k návrhu s přímou kompenzací ve výši 27 miliard. Rozdíl mají podle návrhu nemocnice dohnat zvýšením činnosti do konce roku. Vojtěch uvedl, že má motivační prvky. Dalších pět miliard korun bude podle Vojtěcha stát péče o nemocné koronavirem.