Žalobce navrhl v kauze trafik podmíněné tresty pro Nečase i jeho manželku

Podmínku v délce dvou a půl roku a peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun navrhuje státní zástupce Rostislav Bajger pro bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze kolem takzvaných trafik pro bývalé poslance za ODS. Jeho ženě Janě pak podmíněný trest navrhl žalobce o půl roku kratší, stejně jako třetímu obžalovanému, někdejšímu náměstkovi na ministerstvu zemědělství Romanu Bočkovi. Nečasové i Bočkovi navrhl uložit také peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun.

Trojice je u soudu stíhána pro podplacení, za což jim hrozí až šestileté tresty vězení. Všichni vinu odmítají. 

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. 

Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

„Obžaloba považuje trestnou činnost obžalovaných za velice závažnou,“ prohlásil v závěrečné řeči Bajger. „Byla narušena důvěra občanů v řádný chod demokraticky zvolených institucí,“ dodal. Vinu trojice podle něj prokázaly především odposlechy a písemné dokumenty. Při návrzích trestů ale žalobce zvážil také desetiletou dobu trestního stíhání. 

Nečasovi navrhl státní zástupce uložit souhrnný trest. Bývalý premiér totiž již pravomocně dostal roční podmínku a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky. Vyšší trest mu žalobce navrhl i proto, že byl podle něj hlavním pachatelem trestné činnosti. U Nečasové pak Bajger požaduje také desetiletý zákaz vykonávat funkce ve státní správě. 

U hlavního líčení Nečasová uvedla, že jí kauza zničila život. „V České republice jsem nezaměstnatelná,“ prohlásila.

Obvodní soud pro Prahu 1 se případem zabývá již podruhé. Poprvé trojici zprostil obžaloby, verdikt ale následně zrušil odvolací senát. Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud zastavil, protože je již promlčené.