Žalobce chce zvrátit kladrubskou kauzu, navrhl přísnější tresty a vrácení části případu

Zpřísnění trestu pro část obžalovaných a vrácení zbytku kauzy k prvoinstančnímu soudu navrhl státní zástupce v odvolacím řízení v případu údajných manipulací se zakázkami na opravy Národního hřebčína v Kladrubech. Odvolací soud vynese verdikt ve středu 10. února.

K pražskému vrchnímu soudu se státní zástupce odvolal poté, co Krajský soud v Hradci Králové osvobodil většinu obžalovaných v kauze zakázek kladrubského hřebčína. Pouze tři lidi ze sedmnácti obžalovaných fyzických a pěti právnických osob prohlásil za částečně vinné. Pro ně nyní žádá přísnější tresty než nepravomocně udělené krátké podmínky. U všech ostatních žádá, aby vrchní soud vrátil případ k novému projednání.

Bývalý ředitel pardubické stavební firmy Cettus Vladimír Nový dostal od krajského soudu nepravomocně roční podmíněný trest a třicetitisícový finanční postih. Podle žalobce by měl odvolací soud místo toho udělit Novému sedm let vězení, desetimilionový peněžitý trest a zákaz působení ve statutárních orgánech firem.

Tvrdí, že jako zástupce investora ve veřejných soutěžích zvýhodňoval některé dodavatele na úkor jiných, například jim dopředu dával informace o nabídkových cenách. Podle prvoinstnančního rozsudku sice zčásti docházelo ke zjednávání výhody některým zadavatelům, soud to ale přičítal spíše požadavkům na kvalitu práce než snaze obohatit se.

Nový se trestu vězení obává. „Trest by byl pro mě likvidační vzhledem k mému věku a zdravotnímu stavu,“ prohlásil. S podmínkou, kterou mu uložil prvoinstanční soud, souhlasí.

Pro autora projektové dokumentace Lukáše Pavlíka a pro Danila Chrásku, který u opravy hřebčína vykonával technický dozor, žádá státní zástupce zpřísnění trestu na dvouletý podmíněný. Dvojice vinu odmítá.

Odvolací senát v čele se soudkyní Hanou Navrátilovou se zatím zabýval pouze pěticí obžalovaných, u kterých podle něj bylo potřeba doplnit důkazy. Ostatními obžalovanými se zatím nezabýval i kvůli tomu, že se z jednání v lednu omluvila bývalá zástupkyně ředitele hřebčína Simona Voňková.

Obžaloba viní z podílu na manipulování se zakázkami sedmnáct lidí, kteří podle ní způsobili dvanáctimilionovou škodu. Údajná trestná činnost souvisela s první a druhou etapou obnovy kladrubského hřebčína.