Začal nový akademický rok. Přináší změny stipendií i akreditací oborů

Události: Sobotka slavnostně zahájil akademický rok (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně s kolegy slavnostně zahájil nový akademický rok. Přináší několik změn. Studijní obory budou akreditovány podle nového systému, rychleji budou odebírány neoprávněné tituly a došlo také k navýšení sociálních stipendií. Ta ministerstvo plánuje zvýšit také doktorandům, aby mladé vzdělance na univerzitách udrželo.

Doktorandka Adéla Holasová na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze učí ekonomiku podnikání a současně pracuje pro místní oddělení vnějších vztahů. Svůj příjem skládá z několika položek. „Základní doktorandské stipendium je poměrně nízké. Neuhradí náklady na bydlení. Hlavní část příjmu doktoranda je z externích nebo interních grantů,“ vysvětlila.

Doktorandské stipendium nyní činí zhruba 7 tisíc korun měsíčně. Ministerstvo školství slibuje, že částku navýší. Podle předsedy České konference rektorů Tomáše Zimy by navýšení doktorandských stipendií mělo být výraznější. „Kdyby se zvýšilo o sto procent, bylo by to adekvátní, ale ty desítky procent jistě jsou potřeba,“ soudí Zima.

Vyšší sociální stipendium

Zatímco doktorandi si na víc peněz budou muset počkat, studenti pobírající sociální stipendia dostanou více už nyní. Z původních 1620 korun ročně vzroste na 2475, což odpovídá čtvrtině minimální mzdy.

Například na Karlově univerzitě z celkového počtu 50 tisíc studentů pobírá sociální stipendium 290. „Vysoké školy nabízí řadu dalších stipendií,“ okomentoval navýšení o 855 korun za rok rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Studenti
Zdroj: ČT24

Změnu výše sociálních stipendií přinesla novela vysokoškolského zákona, která také spouští nový systém akreditací. Univerzity, které splní podmínky kvality, si budou moci studijní programy skládat samy. „Vysoká škola má vytvořit radu pro vnitřní hodnocení, která může programy posuzovat,“ popsal nový systém Zima.

Fiala: Vysoké školy se musí doprošovat

Univerzity dlouhodobě žádají více peněz. „Platí můj slib, že budeme posilovat rozpočet vysokých škol v následujících letech,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Uvedla, že hodlá dát víc peněz kromě doktorandů také odborným asistentům.

Vysoké školy budou v roce 2017 hospodařit s rozpočtem 21 miliard korun, což je stejně jako v letošním roce. „To, jak se vysoké školy musejí doprošovat, aby se na ně pamatovalo s penězi ve státním rozpočtu, a to i v době, kdy se extrémně daří české ekonomice, je ostudné,“ kritizoval předseda ODS Petr Fiala.

Ministerstvo také dokončilo analýzu platů pracovníků vysokých škol, která potvrdila velké rozdíly mezi jednotlivými univerzitami i fakultami. Jedny z nejnižších mezd mají pracovníci na pedagogických fakultách, tedy učitelé budoucích učitelů.