Zabavených padělaných oděvů pro humanitární účely výrazně ubylo

Kadaň – Dětské domovy nebo Červený kříž už nemohou počítat s takovým množstvím zabaveného padělaného oblečení jako dosud. Počet kalhot, triček, teplákových souprav nebo bund pro humanitární účely totiž klesá. Například loni přijaly humanitární organizace zhruba 18 tisíc kusů zabavených oděvů, zatímco o rok dříve to bylo víc než 42 tisíc.

V Evropské unii je Česko jedinou zemí, která umožňuje bezúplatný převod falzifikátů pro humanitární účely. Vlastníci práv k dané značce ale nedávají tak často souhlas s humanitárním využitím padělků jako v minulosti. Například občanské sdružení Světlo Kadaň za osm let spolupráce s Celní správou odebralo už přes 9 tisíc kusů zabaveného zboží. Nejčastěji jde o trička, mikiny, teplákové soupravy, zimní a letní bundy, ale i batohy, tašky nebo kabelky. Mezi značkami převažuje Nike, Adidas, Lacoste, Tomi Hilfiger, Diesel. Než se výrobek dostane ke svému uživateli, musí z něj být tato ochranná značka odstraněna.

„Trvale nám chybí oblečení pro děti a také bychom potřebovali pro naše klienty boty, ale odstranění ochranné známky je velice složité, dá se říct i nemožné“, říká Luděk Kočí, ředitel sdružení Světlo Kadaň. 

O tom, které pravomocně propadlé nebo zabavené padělky jsou vhodné pro humanitární účely, rozhoduje pro celou republiku Celní úřad v Královéhradeckém kraji. Posuzuje například, jestli jsou padělky bezpečné nebo zdravotně nezávadné. 

Při posledním zásahu našli celníci přes 8 tisíc padělků 

Poslední velký zásah celníků proti distributorům falzifikátů je z konce ledna. V rodinném domě v obci Libeř nedaleko Jesenice u Prahy objevili padělatelskou dílnu. Při domovní prohlídce zajistili přes osm tisíc padělaných oděvů a další stovky kusů připravených nebo upravených k padělání. Dále celníci objevili visačky, nášivky a nažehlovací obtisky uvedených značek. Prodejní hodnota originálů by činila téměř 2,5 milionu korun.

O tom, kolik z těchto zabavených oděvů skončí u humanitárních organizací, se bude teprve rozhodovat. „Neschválené“ zboží se zničí.