Výrok Peterkové o otravě ve vinohradské nemocnici byl nelogický a zmatený, napsal žalobce a případ odložil

Státní zástupce odložil trestní oznámení na Janu Peterkovou, která v červnu řekla, že se ji ve vinohradské nemocnici v Praze pokusili otrávit. Podle nemocnice mohla aktivistka šířit poplašnou zprávu. Žalobce ale její výrok označil za recesi, nadsázku nebo snahu získat pozornost za každou cenu. Uvedl to v dokumentu, který získala Česká televize. Peterková byla v jiné kauze za šíření poplašné zprávy odsouzená k podmínce, v dalším případu čelí obvinění. Vinu dlouhodobě odmítá.

Případ se týká výroku z června, kdy Jana Peterková na sociální síti uvedla, že se ji ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pokusili otrávit. K ošetření tam záchranáři ženu převezli poté, co omdlela před soudní síní, kde se konalo jednání v případu recidivistů Patrika Tušla a Tomáše Čermáka. „Nevím, co do mě v té nemocnici naprali. Dostala jsem pět infuzí,“ řekla ve videu Peterková a pokračovala: „Nevím, čím se mě tam pokusili otrávit, nevím, co ve mně je.“

Nemocnice následně na bývalou novinářku podala trestní oznámení s tím, že Peterková mohla šířit poplašnou zprávu. Případem se zabýval obvodní státní zástupce pro Prahu 10 Richard Houdek, který ho ale takzvaně založil. Tvrzení aktivistky podle něj totiž nemohlo vyvolat v lidech vážné znepokojení. „Tento projev je od začátku do konce nesouvislý, nelogický a zmatený, zachycuje zjevnou nechuť nebo neschopnost autorky udržet a dokončit myšlenku a argumentovat věcně a logicky,“ uvedl Houdek.

Peterková podle státního zástupce říkala nesmyslná tvrzení opakovaně, například popírala existenci Česka nebo koronavirové pandemie. Zatímco na začátku epidemie mohly její výroky podle žalobce v některých lidech vyvolat znepokojení, tak teď jim podle něj „již patrně nikdo nepřikládá větší váhu“. „Z její strany se jednalo opět spíše o recesi, (nevhodnou) nadsázku či snahu získat pozornost za každou cenu,“ dodal státní zástupce v dopise, který nemocnici poslal.

Kvůli výroku o mobilizaci čelí Peterková obvinění

Peterková zkolabovala na začátku června před jednací síní, kde soud rozhodoval v případu údajného nebezpečného pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Obžalobě v něm čelí recidivista Patrik Tušl, který je spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem ve stejné kauze stíhán taky kvůli výtržnictví. Soud je za to v červenci nepravomocně potrestal.

K soudu přišly trojici podpořit desítky příznivců včetně Peterkové. Před jednací síní skandovali, zpívali českou hymnu a kritizovali média. Žena kolem jedenácté hodiny pravděpodobně omdlela a záchranka ji následně odvezla do nemocnice.

Bývalá novinářka byla letos v květnu pravomocně odsouzena za šíření poplašné zprávy. Za výroky o úmrtích po očkování proti covidu-19 nebo o obsazení Česka vojsky NATO dostala dvouletou podmínku. Policie ji v srpnu ze šíření poplašné zprávy znovu obvinila, a to kvůli výroku o tom, že po nástupu prezidenta Petra Pavla bude vyhlášena mobilizace. Žena vinu odmítá.