Vylité pivo už stát nezačne danit. Poslanci schválili i prodloužení bezpečnostních prověrek při nouzovém stavu

Události: Pivovary zřejmě nebudou muset trvale platit spotřební daň za vylité pivo (zdroj: ČT24)

Stát nejspíše přestane nadobro účtovat spotřební daň za nespotřebované či vylité pivo. Novelu, která má rozšířit nynější provizorní opatření, schválila Poslanecká sněmovna na druhé ze čtvrtečních schůzí. Na té první poslanci dokončili druhé čtení novely o výkupních cenách pro nový dukovanský blok a také schválili novelu, která zamezí tomu, aby v době nouzového stavu přestaly kvůli úředním průtahům platit bezpečnostní prověrky.

Novela zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, kterou Poslanecká sněmovna ve zrychleném jednání schválila, má prodloužit o rok oprávnění pro přístup k utajovaným skutečnostem v případě, že je vyhlášen nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Vláda tak reaguje na zkušenosti z nynější koronavirové krize, kdy Národní bezpečnostní úřad čeká nestandardně dlouhou dobu na podklady od jiných institucí včetně zahraničních a od dalších osob potřebných pro rozhodnutí. Hrozí proto, že žadatelé nedostanou rozhodnutí o své žádosti včas, a tedy ztratí prověrku.

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu Jiří Lang řekl na jednání bezpečnostního výboru, že situace začíná být problematická. „První případy, které máme, se blíží kolizi,“ řekl. Potom by podle něho mohly hrozit i soudní spory o náhradu škody. Bezpečnostní prověrku totiž potřebují i někteří podnikatelé. Patří k nim obchodníci se zbrojním materiálem.

Sněmovna návrh projednala velmi rychle, za vládu vystoupil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), promluvil ještě zpravodaj zákona Pavel Žáček (ODS), který jej podpořil jako předpis důležitý pro ochranu utajovaných informací, a potom již poslanci hlasovali. Proti návrhu nebyl nikdo z 97 přítomných, osm – včetně pětice z ANO – se zdrželo.

Pivovary nezaplatí daně za vylité pivo ani v příštích letech

Docela rychlé bylo i odpolední schvalování novely zákona o spotřebních daních. Vláda tímto návrhem reagovala na opakované problémy pivovarů v době uzavření restaurací. Pivovary jsou sice od jara osvobozené od daně za nespotřebované pivo, platí to však pouze do konce roku. Vláda nyní navrhla, aby bylo osvobození trvalé.

„Je potřeba, aby vylité pivo pod dohledem celní správy se od daně osvobodilo a ta daň se vrátila,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poslanci návrh projednali ve stavu legislativní nouze, hned po sobě proběhlo druhé i třetí čtení a po třičtvrtěhodině novelu schválili. Pro bylo 94 z 95 přítomných poslanců. Neuspěly přitom opoziční pozměňovací návrhy, které vesměs měly podobu takzvaných přílepků, tedy změn jiných zákonů. Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Vojtěch Munzar (ODS) navrhovali změny, které se týkaly kompenzačního bonusu pro podnikatele, Jan Hrnčíř (SPD) chtěl restaurace do konce příštího roku osvobodit od DPH u jídla a nápojů.

Zákon o vylitém pivu také prošel v původním čtení. Nyní půjde spolu s novelou o bezpečnostních prověrkách do Senátu.

Výkupní ceny pro Dukovany jsou ve finálním čtení

Ve sněmovně ještě zůstává novela nízkouhlíkového zákona, která má stanovit výkupních ceny pro Dukovany. Má ale za sebou trnité druhé čtení. Poslanci ho zahájili již minulý pátek, ale tři hodiny, které si pro ně vyčlenili, jim nestačily.  Ve čtvrtek však po další hodině jednání – během kterého se část opozičních stran snažila i o znovuotevření již uzavřené obecné debaty – druhé jednání dokončili. Opoziční návrh na odklad projednávání zákona neprošel.