Vládě věří podle průzkumu CVVM šestina lidí, z ústavních institucí dopadla nejhůře

Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který během čtvrtka zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tím, že vláda z ústavních institucí dopadla nejhůře. Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti. U všech zmíněných se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvíce lidé věří starostům a obecním zastupitelstvům.

Podle průzkumu se zhoršilo také hodnocení politické situace. Svoji nespokojenost s ní dalo najevo 69 procent dotázaných. Pětina českých obyvatel se cítí „ani spokojeně, ani nespokojeně“, desetina respondentů je s politickou situací spokojená.

„Hodnocení politické situace se tak dále propadlo oproti úrovni, kde většinou bývalo v letech 2014 až 2020. Aktuální hodnocení se ocitlo ještě hlouběji, než kam se dostal výrazný krátkodobý propad z roku 2017 spojený s tehdejší hlubokou vládní krizí,“ uvedli autoři průzkumu.

Doplnili, že i nadále je spokojenost se současnou politickou situací vyšší, než bývala v období let 2012 a 2013. Důvěra ve vládu se od loňského listopadu držela nad třiceti procenty. V létě však přišel pokles na 25 procent a nyní na 17 procent. V aktuálním průzkumu kabinetu důvěra klesla o osm procentních bodů a naopak nedůvěra o devět procentních bodů stoupla.

Nejlépe dopadli starostové

U prezidenta se důvěra snížila o šest procentních bodů a nedůvěra vzrostla o devět. Poslanecká sněmovna zaznamenala pokles důvěry o pět procentních bodů a nárůst nedůvěry taktéž o pět procentních bodů. U Senátu činí pokles důvěry čtyři procentní body a nárůst nedůvěry šest procentních bodů.

Z dalších ústavních institucí věří hejtmanům 42 procent lidí, krajským zastupitelům 44 procent, těm obecním 62 procent a starostům 67 procent obyvatel. „Podrobnější analýza ukázala, že u všech zkoumaných institucí důvěra k nim vykazuje významnou pozitivní korelaci se spokojeností s politickou situací, vlastním životem, s hodnocením ekonomické situace v Česku a životní úrovně vlastní domácnosti,“ uvedlo CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 28. září do 4. prosince a zúčastnilo se ho 913 lidí starších patnácti let.