Vláda chystá navýšení rodičovského příspěvku. Týkat se má ale jen dětí narozených od ledna

Události: Vláda chystá navýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Stát od ledna čekají další zvýšené výdaje. Růst rodičovského příspěvku vyjde přibližně na čtyři sta milionů korun. Vláda ho plánuje zvednout o padesát tisíc u dětí, které se narodí po novém roce. Opozice tuto časovou hranici i výši dávky kritizuje. Část koalice mluví o kompromisu.

Vládou schválený návrh počítá s tím, že navýšení se má týkat jen dětí narozených od ledna. Rodiny s jedním dítětem by nově měly celkově čerpat 350 tisíc, u vícerčat je částka vyšší.

Okruh rodin, které na vyšší rodičovský příspěvek dosáhnou, vyvolal debatu i uvnitř koalice. Část stran prosazovala, aby na něj měly nárok i ty, kterým se dítě narodilo dříve. „Snažil jsem se, aby se to týkalo i většího okruhu rodin. Alespoň v nějaké nižší částce těch, kteří mají dítě narozené před 1. lednem 2024. Tento výsledek beru v této rozpočtové ekonomické situaci jako dohodnutý kompromis,“ komentoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je tam takový hořkosladký pocit. Samozřejmě jsme upozorňovali, že ostrý předěl, který se týká data 1. leden, je z našeho pohledu neuspokojivý,“ podotkla místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že vždy bude potřeba stanovit nějakou hranici. „Za mě je ten současný stav rozhodně lepší i s ohledy na rozpočet,“ dodala.

Opozice chystá pozměňovací návrhy

Navýšení rodičovského příspěvku by sněmovna mohla začít projednávat na konci srpna na mimořádné schůzi. Opozice navýšení podpoří. Připravuje ale pozměňovací návrhy. „Pevně věřím, že našimi pozměňovacími návrhy tento paskvil napravíme. Budeme se skutečně snažit navýšit tu částku z 300 na 400 tisíc korun,“ uvedl člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

SPD bude podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránkové připravovat pozměňovací návrh, aby na příspěvek měli nárok všichni rodiče dětí do čtyř let věku, kteří ho v současné době čerpají.

Vládní předloha totiž počítá s tím, že vedle navýšení částky by se měla zároveň zkrátit na tři roky maximální doba, po kterou je možné příspěvek čerpat.