Vedra tlumí pozornost řidičů, varuje dopravní psycholog

Dopravní psycholog Michal Walter o vlivu horkého počasí na chování řidičů (zdroj: ČT24)

Každý druhý Čech upřednostňuje při cestě na letní dovolenou auto. Během těchto měsíců je tak provoz na silnicích mnohem intenzivnější a roste i počet nehod. Extrémně teplé počasí může podle dopravního psychologa Michala Waltera tlumit pozornost řidičů. „Někteří jsou velmi unaveni, riziko nehody se tak zvyšuje (...) markantně, uvádí se, že až sedmkrát,“ upozornil. K rychlejší jízdě, která může být nebezpečná, pak podle něj svádějí také suché vozovky.

Lidem, kteří plánují řídit v horkých dnech, doporučuje Walter dobře si cestu naplánovat, a pokud je to možné, zapnout si v autě klimatizaci. Důležité je mít s sebou dostatek tekutin i drobné občerstvení. „Bezpečný řidič je pohodový řidič. Jakmile se začne dostávat do stresu, má tendenci reagovat podrážděně či agresivně,“ upozornil.

Velkým zdrojem stresu pro řidiče v létě je mimo jiné hustší doprava. „Někteří řidiči v kolonách jsou i agresivní, a protože potřebují dohnat časovou ztrátu, jezdí pak velmi rychle, riskují či se chovají bezohledně,“ doplnil Walter.

Od začátku prázdnin se na českých silnicích stalo více než jedenáct tisíc nehod. Podle předběžných dat policistů při nich zemřelo 56 lidí, což je o jedenáct víc než ve stejném období loni. Naopak těžce zraněných mírně ubylo.