Správný postup při nehodě může zachránit život

Události: Dopravní nehody o prázdninách (zdroj: ČT24)

Pokud se člověk stane účastníkem dopravní nehody, musí vědět, jak se zachovat. Správný postup se mírně liší podle toho, jestli se havárie stala na dálnici, nebo silnici nižší třídy. Mnoho řidičů neví, že nejprve je nutné místo havárie patřičně označit a teprve poté poskytovat pomoc. Dodržení správného pořadí je klíčové a může zachránit životy.

V případě problémů na silnici řidič musí nejprve vypnout motor, zapnout výstražná světla a sáhnout po reflexních vestách, které by měly být v jeho dosahu. Poté musí z auta vyjmout výstražný trojúhelník a umístit jej nejméně padesát metrů za vozidlo. „Čím dál trojúhelník dám, hlavně v nepřehledných místech, tím dám řidičům větší prostor k tomu, aby mohli zareagovat,“ ujasnil krajský koordinátor pro jižní Moravu BESIPu Pavel Čížek.

Teprve pak řidič zkontroluje všechny ostatní účastníky nehody. „Pokud bychom vystoupili z auta a začali něco řešit, tak by mohlo dojít k tomu, že nás mezitím nějaké další auto srazí,“ upozornil Čížek. V naléhavých případech by měl účastník nehody poskytnout první pomoc, současně volat linku 112 a postupovat dle pokynů operátora.

Nehoda na dálnici

V případě, že k problému dojde na dálnici, je postup trochu jiný. Účastníci nehody musí urychleně putovat za svodidla, která jim mohou zachránit život. I na dálnici je nutné vzít si vestu a umístit výstražný trojúhelník. Vzdálenost padesát metrů jako na běžné silnici ale nestačí – minimální vzdálenost kvůli rychlosti jízdy na dálnici činí sto metrů.

Řidiči motocyklů mají v povinné výbavě jen motolékárničku. Zároveň se jim ale doporučuje, aby s sebou vozili i reflexní vesty.

Pravidla platí i pro řidiče, kteří se nehody přímo neúčastní. Jedno z nich je dodržovat záchranářskou uličku. Pokud jsou na cestě víc než dva jízdní pruhy, uličku musí řidiči tvořit mezi levým a k němu přiléhajícím pruhem.

Prázdniny jsou nejrizikovější

Letní prázdniny jsou nejrizikovější, nejvíce smrtelných nehod se stane právě během nich. Řidiči chybují v hustší dopravě, jejich pozornost mohou tlumit i vysoké teploty.

Od začátku prázdnin se na českých silnicích stalo více než jedenáct tisíc nehod. Podle předběžných dat policistů při nich zemřelo 56 lidí, což je o jedenáct víc než ve stejném období loni. Naopak těžce zraněných mírně ubylo.