TÉMA

Autonehoda

Ústavní soud se zastal ženy, která po autonehodě matky zůstala bez prostředků

Ústavní soud (ÚS) se zastal sedmnáctileté dívky, jejíž matka zůstala po dopravní nehodě osm měsíců ve vegetativním stavu, soudy nicméně její dceři, která v té době studovala střední školu, nepřiznaly náklady na výživu. Ústavní soud ve středu zrušil vyhlášeným nálezem rozsudky soudů nižších instancí s tím, že porušily práva stěžovatelky. Jednalo se o poslední nález ústavního soudce Ludvíka Davida, jehož funkčního období končí 7. srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 13:51|

Muž dostal 27 let za vraždu manželky s fingovanou nehodou

Výjimečný trest 27 let vězení uložil ve středu soud v Liberci pětačtyřicetiletému muži za vraždu manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela předloni u Cvikova na Českolipsku za zvlášť trýznivých okolností, po fingované dopravní nehodě uhořela v autě, uvedla obžaloba. Pozůstalým by měl muž zaplatit za nemajetkovou újmu přes 4,1 milionu korun s patnáctiprocentním úrokem do zaplacení a ministerstvu spravedlnosti 200 tisíc korun. Trest je souhrnný, Pavel N. byl potrestán i za maření úředního rozhodnutí, neboť řídil vozidlo v době zákazu řízení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Na dotazy novinářů nereagoval.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:39|

Muž podle obžaloby maskoval vraždu manželky autonehodou. Hrozí mu výjimečný trest

Výjimečný trest 27 let vězení navrhla v úterý v závěrečné řeči u soudu v Liberci státní zástupkyně Petra Pazderková pro pětačtyřicetiletého muže. Podle obžaloby předloni u Cvikova na Českolipsku fingovanou dopravní nehodou a následným zapálením auta maskoval vraždu své manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Státní zástupkyně uvedla, že ve prospěch obžalovaného nenalezla žádnou polehčující okolnost, vinu má za prokázanou.
11. 4. 2023|

30 let zpět: Žádná slova českých politiků na rozloučenou s Dubčekem

Podle německé agentury DPA zanechala skutečnost, že při oficiálním rozloučení s Alexandrem Dubčekem nevyslovil žádný z Čechů slova uznání, hořkou příchuť. Za chybu to označil i poslední československý prezident Václav Havel. Předseda Federálního shromáždění Milan Kováč uvedl, že česká strana nevyužila nabídku,aby některý z českých státníků jejím jménem promluvil při sobotním oficiálním rozloučení. Z jeho slov vyplynulo, že se počítalo s tím, že vystoupí předseda České národní rady Milan Uhde. To bylo také avizováno na pozvánkách. Naopak Milan Uhde pro MFD uvedl, že vystoupit neměl, a program ve kterém figurovalo jeho jméno, s ním nebyl konzultován.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 11. 2022|

30 let zpět: Zemřel Alexander Dubček

Dne 7. listopadu 1992 ve večerních hodinách zemřel v pražské nemocnici Na Homolce Alexander Dubček, jedna z ústředních postav pražského jara 1968. Při autohavárii 1. září téhož roku utrpěl vážná poranění, několikrát byl operován, jeho stav se však i nadále zhoršoval. Příčinou smrti bylo selhání srdce, ledvin a plic.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 11. 2022|

30 let zpět: Senzibilové zkoumali místo autonehody Alexandra Dubčeka

Prvního září 1992 havaroval na 88. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu automobil vezoucí Alexandra Dubčeka. Místo vzbudilo zájem senzibilů, kteří nejasnou příčinu havárie spatřovali v působení podzemních uranových žil, jejichž záření údajně negativně ovlivňovalo řidiče.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 11. 2022|

Na Slovensku havaroval autobus s českými turisty. Devět lidí se zranilo

Při nehodě autobusu s českými turisty na jihu Slovenska se ve čtvrtek zranilo devět lidí, utrpěli lehčí i těžší zranění. Podle hasičů autobus s asi 50 cestujícími bokem narazil do stromů. K události došlo v katastru obce Dolný Bar nedaleko města Dunajská Streda.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 13:05|

30 let zpět: Autonehoda Alexandra Dubčeka

Kolem 9. hodiny ranní havaroval na 88. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu automobil BMW, který vezl Alexandra Dubčeka z Bratislavy na zasedání Federálního shromáždění. Dubček, někdejší první tajemník ÚV KSČ a jedna z ústředních postav pražského jara 1968, byl s těžkými zraněními hospitalizován v pražské nemocnici Na Homolce, kde na následky zranění 7. listopadu 1992 zemřel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 9. 2022|

Fenka ovčáka zachránila na severovýchodě USA majitele po autonehodě. Přivedla policii

Řidič na americkém severovýchodě havaroval na namrzlé silnici. Jeho štěstím bylo, že měl s sebou psa. Jak se ukázalo, amatérského záchranáře. Roční fena ovčáka od místa nehody utekla, ale přivedla ke svému pánovi pomoc.
5. 1. 2022|