Ve financích se orientuje jen zhruba každý druhý Čech, největším problémem jsou úvěry

Události: Finanční gramotnost Čechů (zdroj: ČT24)

Jen asi každý druhý obyvatel Česka se dokáže orientovat ve financích. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos. Vlivem ekonomické krize ale domácnosti začaly nad svým rozpočtem víc přemýšlet, snížily výdaje a úspory začaly víc chránit. Problémem ale zůstávají úvěry, kdy si lidé třeba nedokážou dobře spočítat, kolik přeplatí. A půjčují si i na zbytné věci.

Dovolená u moře, v horách a v dalších lokalitách může vyjít i na několik desítek tisíc korun. A poněvadž na ni příjmy domácností někdy nestačí, lidé si peníze půjčují. Mezi nimi i ti, kteří mají i tak problém s rodinným rozpočtem vyjít.

„Přichází i klienti, kteří mají hluboko do kapsy a chtějí si půjčit na dovolenou. To je taková situace, kterou klientům nedoporučujeme, hlavně tehdy, když řeší více splátek,“ vysvětluje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Každý měsíc teď poradně, kterou řídí, přibude asi sedm set klientů, téměř všichni řeší napjatý rodinný rozpočet. Kromě navýšení výdajů donutila špatná ekonomická situace Čechy nad svými penězi mnohdy víc přemýšlet. Necelá polovina lidí snížila výdaje, podobný počet se snaží navíc i spořit.

Opatření Čechů k dosažení svého finančního cíle
Zdroj: ČBA a IPSOS

V oblasti investic si důvěřuje třináct procent lidí

„Starší generace, která má už těch zkušeností víc, je na tom lépe. Jsou na tom lépe vzdělanější lidi, lidi z měst. Co nás trošku mrzí, je, že mladá generace do 25 let je na tom s gramotností hůře,“ popisuje finanční znalosti české populace Michal Straka, specialista na finanční trh ze společnosti Ipsos.

Češi podle výkonné ředitelky České bankovní asociace Moniky Zahálkové začali daleko lépe rozumět svým vlastním rozpočtům a svým vlastním financím. „Ještě ale neumíme svoje finance dostatečně bránit proti tomu, aby ty peníze nebyly znehodnocovány,“ dodává vzápětí s tím, že je velký prostor se pořád naučit rozumět celé oblasti investic.

Jak si Češi věří v nakládání s penězi
Zdroj: ČBA a IPSOS

Zatímco v hospodaření s penězi si věří nadpoloviční většina Čechů, v oblasti investic si jich důvěřuje pouze třináct procent. Pokud lidé potřebují pomoct, mohou se obrátit na poradce. „My jako Češi jsme velmi zodpovědní a třeba procento nesplacených úvěrů máme nejnižší v celé Evropské unii,“ doplňuje Zahálková. Bylo však podle ní vidět, že úspory Čechů na účtech opravdu klesaly.

I přes ekonomickou situaci a zvyšování výdajů je stále řada domácností schopná vytvářet si finanční rezervu. Necelá třetina Čechů by s ní vystačila na tři měsíce. To je podle ekonomů ale stále málo. Ideálně by totiž měla pokrýt zhruba půl roku, takovou ekonomickou situaci má ale asi jen pětina české populace.