Ve druhém kole se v Mostě o senátorský post střetnou Paparega a Dernerová

Senátní duel: obvod č. 4 - Most (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Most postoupili Jan Paparega (ProMOST) a senátorka Alena Dernerová (za SD-SN). Paparegu podpořilo 31,59 procenta voličů, kteří přišli hlasovat, Dernerová získala 31,36 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 32,74 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Dernerová byla senátorkou od v období 2010-2016 a poté od roku 2017. V roce 2016 získala ve druhém kole 70,81 procenta hlasů. Druhý tehdy skončil Jiří Šlégr (za ČSSD).

Vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci začala pracovat jako sekundární lékařka na dětském oddělení mostecké nemocnice. Má atestaci v oboru dětská neurologie. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala jako kritička vedení Ústeckého kraje kvůli nákupům zdravotnické techniky a hospodaření krajského zdravotnictví. Od konce roku 2007 dokonce krátce vedla poradní sbor tehdejšího hejtmana Jiřího Šulce (ODS) složený ze zdravotníků, nakonec z něj ale odešla.

Po kritice nákupů, kdy jí bylo doporučeno opustit nemocnici, si otevřela vlastní neurologickou praxi. V roce 2010 Dernerová získala za svůj postoj k problematice nákupů pro krajské nemocnice Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost od Nadace Charty 77 a Cenu Lékařského odborového svazu a České lékařské komory za statečnost.

V říjnu 2010 byla zvolena do Senátu, kandidovala jako nestraník za Severočeši.cz. V horní komoře byla místopředsedkyní výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a místopředsedkyní senátorského klubu ANO a Severočeši.cz. Na podzim 2016 svůj mandát obhájila, Nejvyšší správní soud (NSS) však později označil volby na Mostecku za neplatné a rozhodl o opakování voleb. Opakované volby v lednu 2017, ve kterých kandidovala jako nestraník za Spojení demokraté - Sdružení nezávislých, vyhrála hned v prvním kole. V Senátu je místopředsedkyní výboru pro zdravotnictví. 

Paparega je od roku 2014 primátorem Mostu. Vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Poté založil vlastní advokátní kancelář, zaměřoval se na občanské a obchodní právo. V komunálních volbách na podzim 2010 kandidoval jako člen TOP 09, v roce 2014 ze strany vystoupil a do voleb šel jako nestraník na kandidátce Severočeši Most.

V komunálních volbách 2018 byl lídrem kandidátky vítězného hnutí ProMost, jehož je od února 2017 prvním místopředsedou.