Vazba Janíčka z Plastic People byla nezákonná. Soud hudebníka po 47 letech rehabilitoval

Soud rehabilitoval Josefa Janíčka. Člen skupiny The Plastic People of the Universe pobyl v roce 1976 půl roku ve vazebních věznicích. Nyní soud rozhodl, že byla vazba nezákonná. Janíčkův advokát označil verdikt za morální satisfakci.

Tehdejšího kapelníka Plastic People Janíčka zadržela tehdejší bezpečnost spolu s dalšími hudebníky po undergroundovém koncertu v Bojanovicích. Prokurátor pak vznesl obžalobu proti třinácti osobám.

„Hlavně jim vadilo, že jsme se cítili svobodně a lidé, kteří jezdili na koncerty, taky. Měli pocit, že se na ně můžeme vykašlat,“ vysvětlil Janíček důvod zásahu komunistického režimu proti undergroundu.

Okresní soud pro Prahu-západ nyní rozhodl o Janíčkově rehabilitaci. Předsedkyně soudního senátu Kamila Lamrová uvedla, že Janíček byl součástí českého undergroundu a v době komunistického totalitního režimu byl perzekvovaný.

Rozhodnutí vyzdvihl Janíčkův advokát Lubomír Müller. „Je to morální satisfakce, která má ukázat, že ten člověk byl nevinně ve vězení, a ne že to bylo tak, že bylo všechno v pořádku. Nebylo to v pořádku,“ zdůraznil.

Zatčení a uvěznění členů Plastic People a dalších účastníků bojanovického koncertu se zapsalo do historie nejenom jako příklad zvůle vládnoucího režimu, ale také jako událost, která iniciovala vznik Charty 77. Její prohlášení na „právě probíhající procesy s mladými hudebníky“ přímo odkazovalo.