V Trafačce vzniká voskové srdce pro Havla

Praha – V pražském kulturním centru Trafačka vzniká vosková skulptura ve tvaru srdce ze svíček, které lidé zapalovali na památku zesnulého exprezidenta Václava Havla. Autoři netradičního projektu Roman Švejda a Lukáš Gavlovský chtějí sochu z několika tun vosku, který na pietních místech po celé republice nasbírali dobrovolníci, dokončit ještě do konce ledna.

Největší práce je zejména s tříděním svíček a s odstraňováním skleněných a plastových dóz. „Doufáme, že o víkendu nám nějací pomocníci ještě přibudou. Potřebovali bychom ideálně tak 50 lidí. Zároveň bych chtěl upozornit, aby se teple oblékli a s sebou si přinesli sekeru nebo kladiva, protože jich máme nedostatek a dolovat vosk bez nich je docela těžké,“ říká Gavlovský.

Na srdce by chtěli využít tolik vosku, kolik jen bude možné. Socha by měla být zhruba dva metry vysoká a do jejích útrob by se měl vejít dospělý člověk. „Zatím máme tak asi tři tuny materiálu. Přičemž část toho samozřejmě tvoří sklo nebo plast. Takže nakonec nám z toho zbude něco přes dvě tuny vosku,“ dodal Švejda. Další stovky kilogramů vosku jsou na cestě do Prahy.

Celá skulptura bude kvůli snazší přepravě i instalaci vznikat po částech, po jednotlivých „cihlách“, které výtvarníci sestaví až na piazzetě u Národního divadla. Pražané si ji budou moci prohlédnout od 9. února do 10. dubna. Jaký ale bude osud jejich netradičního díla, zatím autoři netuší. V úvahu přichází například to, že se socha přestěhuje na jiné veřejné místo, nebo bude znovu roztavena a vzniknou z ní nové svíčky.

Záměr odlít voskovou plastiku umělci oznámili poté, co úřady začaly uklízet pietní místa, která spontánně vznikla po smrti Václava Havla. Například jen z pražského Václavského náměstí úklidová četa odvezla na 20 velkých pytlů svíček.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)