V senátním obvodu Hodonín se ve druhém kole střetnou Brančíková a Rajchmanová

Senátní duel: obvod č. 79 - Hodonín (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Hodonín postoupily Ladislava Brančíková (za ANO) a Eva Rajchmanová (KDU-ČSL). Brančíková obdržela v prvním kole 27,7 procenta hlasů, Rajchmanová ji v závěru sčítání předstihla, náleží jí 28,46 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 44,61 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se koná v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Brančíková je ředitelkou domova pro seniory v Kyjově. Působila jako zdravotní sestra a poté vystudovala veřejnou ekonomiku a správu a sociální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně. Působila také  několik let jako ředitelka pečovatelské služby. V politice se v minulosti angažovala jen na komunální úrovni, před čtyřmi roky kandidovala jako bezpartijní za sociální demokracii ve Vracově, do zastupitelstva se ale nedostala, skončila jako první náhradnice.

Rajchmanová je od roku 2014 starostkou Dolních Bojanovic. Mandát obhájila i v roce 2018. Do KDU-ČSL vstoupila v roce 2010 a kromě obecních voleb kandidovala v roce 2021 také ve volbách do Poslanecké sněmovny, ale neuspěla. Je členkou kontrolního výboru Svazu měst a obcí, rovněž zasedá ve výboru Místní akční skupiny Jižní Slovácko. 

V roce 2016 zvítězila v Hodoníně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), která se v roce 2021 stala ministryní životního prostředí a senátorský mandát letos neobhajovala. Ve 2. kole získala 67,78 procenta hlasů. Druhý skončil Zdeněk Škromach (ČSSD).