V říjnu panovalo rekordně teplé počasí, prodloužilo to turistickou sezonu i vegetační období rostlin

Události: Rekordně teplý říjen (zdroj: ČT24)

Podzim je nebývale teplý. I v neděli teploty na některých místech přesáhly dvacet stupňů Celsia. Na Javorníku a v Klatovech padly dosavadní rekordy. Příznivé počasí tak řada lidí využila k pracím na zahradách anebo k výletům do přírody. Díky nadprůměrným teplotám mají některé rostliny letos delší vegetační období.

Stovky Pražanů strávily víkend s dětmi v Botanické zahradě na výstavě dýní. Kromě nich si v zahradě mohly prohlédnout i květiny. Většina z nich – navzdory teplejšímu počasí – odpovídá vegetační fázi, ve které by zrovna měly být. Kvetou už jen trvalky.

„Díky nadprůměrný teplotám tady ale v říjnu rozkvetl třeba eukalyptus. Jeho hlavní sezona je právě teď v Austrálii, tady ale takto výrazně nakvetl letos poprvé,“ řekla redaktorka ČT Denisa Kotková.

Na Lounsku květy jabloní kvůli chladu na jaře nestihly opylovat včely. Teplý podzim už nepomohl, sklizeň tak bude horší. „Je to v porovnání s ostatními roky výrazně nižší, myslíme si, že to bude tak o třicet procent,“ svěřil se ředitel Zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek.

Teplotní rekordy

Rekordy padaly v říjnu na některých meteorologických stanicích hned několikrát. Vůbec nejteplejším dnem bylo úterý 3. října. V Dobřichovicích a Doksanech chyběly jen dvě desetiny stupně k překročení tropické třicítky. Historicky nejvyšší říjnovou denní teplotu z roku 1929 to ale nepřekonalo – byla ještě o půl stupně vyšší.

Oproti obvyklému říjnovému počasí je vidět, že v prvních třech týdnech měsíce byly teploty nadprůměrné. V prvním říjnovém týdnu bylo o dva a půl stupně tepleji, ve druhém dokonce o tři a půl stupně.

Pokračuje tak trend ze začátku podzimu. Už září bylo tím nejteplejším od roku 1961. Průměr dosahoval 16,5 stupně. Naopak nejchladnější září s necelými deseti stupni připadá na rok 1996.

Prodloužená turistická sezona

Právě příjemné počasí prodlužuje i turistickou sezonu, hlavně víkendové výlety jsou stále oblíbené. Podle provozovatelů ubytování jižní Morava na podzim táhne čím dál víc. Třeba podle ubytovacího serveru nyní ve Velkých Bílovicích – v největší vinařské obci – našli jen tři volná místa.

Právě akce jako hody, vinobraní nebo svatomartinské slavnosti přilákají do jihomoravských obcí vždy nejvíc turistů. V zimních měsících tam turistický ruch utichá.