V Písku je první probační dům pro podmíněně propuštěné, vzniknout mají další

V Česku by v budoucnosti měly vzniknout další probační domy pro lidi podmíněně propuštěné z vězení. První zařízení tohoto typu otevřeli ve čtvrtek v Písku. Klienti by do něj měli nastoupit v prosinci. Novinářům to řekli zástupci Probační a mediační služby a ministerstva spravedlnosti.

„Já jsem přesvědčený, že první neznamená poslední. Jsem také přesvědčený, že v dohledných několika letech budeme stavět další probační dům. Tentokrát bude třeba určený i pro ženy,“ prohlásil náměstek ministra spravedlnosti Petr Dohnal.

Probační dům v Písku má kapacitu pro šestnáct klientů, a to jen mužů, kteří zde budou moci zůstat nejdéle půl roku. Adepti na umístění v Probačním domě musí splnit řadu kritérií. „Soud určí, jestli jsou pro toto zařízení vhodní. Navíc budeme v tomto ohledu spolupracovat i s vězeňskou službou, od níž budeme mít informace o jednotlivých zájemcích,“ upřesnil mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský.

Dohnal vysvětlil, že Česko se inspirovalo v zahraničí, kde podobné instituce mnoho let fungují. Podle náměstka je právě období po propuštění z vězení nejkritičtější pro případné opakování trestné činnosti.

Dodržování pravidel

„Probační dům má omezit to, že propuštění po pár dnech na svobodě spáchají něco, za co se mohou vrátit zpátky do vězení. V našem pilotním projektu jsme tuto ochrannou dobu nastavili na šest měsíců, ale není vyloučeno, že se změní. Může být delší, ale také může být kratší,“ řek Dohnal.

Klienti Probačního domu budou muset mimo jiné dodržovat určený režim. Například budou mít zakázáno užívat alkohol nebo jiné návykové látky. Zařízení má vězňům po propuštění poskytnout základní servis. Úředníci jim pomohou třeba s řešením problémů, jako je dluh, se sháněním práce a s bydlením.

„Ve světě je tato forma podpory lidí s trestní minulostí již delší dobu běžná, protože výrazně přispívá k eliminaci recidivy v rizikovém období, kdy se pachatel po výkonu trestu ocitne na svobodě. A to často bez podpory původní rodiny a svého okolí,“ poznamenala ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.