V Lánech se sešli prezidenti V4. Tématem byl brexit i klíčové dopravní stavby

Na zámku v Lánech se ve středu sešli prezidenti Česka, Slovenska, Polska a Maďarska k jednání o spolupráci zemí visegrádské čtyřky (V4) v EU. Slovenská prezidentka do Lán podle svých slov přijela s poselstvím, že státy Visegrádu by měly přicházet s pozitivní agendou, a tím překonávat rozdělení v Evropě.

Polský prezident Andrzej Duda, hlava Maďarska János Áder a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dopoledne dorazili do zámku, kde je uvítal jejich český protějšek Miloš Zeman. Poté se všichni čtyři společně zúčastnili před zámkem slavnostního uvítání s vojenskými poctami za zvuku státních hymen.

Hlavy států V4 měly ve středu na programu diskusi o ambicích V4 po brexitu a hledání spojenců po odchodu Velké Británie. Dalším tématem byl nový víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027 nebo stav dopravních infrastrukturních projektů.

Česko při jednáních o evropském rozpočtu klade důraz na to, aby neklesalo množství peněz určených na politiku soudržnosti, ze kterých čerpají především státy ve východní části Unie.

Čaputová na svém facebookovém profilu napsala, že země V4 musí při prosazování svých národních a regionálních zájmů hledat spojence. „Když dokážeme být konstruktivní, budou i ostatní víc vycházet vstříc našim prioritám,“ soudí slovenská prezidentka.

Pokračující rozdělování EU na východ a západ nebo na nové a staré členy je podle ní důsledkem toho, že se státy dostatečně neznají a nedůvěřují si, proto je třeba víc spolu mluvit a spolupracovat.

Ve čtvrtek se přidají prezidenti Srbska a Slovinska

Summit potrvá do čtvrtka, kdy se připojí též slovinský prezident Borut Pahor a srbský prezident Aleksandar Vučič. Čtvrteční debata se zaměří na perspektivu rozšíření EU o země západního Balkánu. Tématem bude i stav přístupových jednání mezi Unií a Srbskem. Česko dlouhodobě podporuje otevírání nových vyjednávacích kapitol a začlenění Srbska, ale také Albánie či Severní Makedonie do EU.

Během středy nebylo plánováno veřejné vystoupení, až na závěr summitu vystoupí všech šest prezidentů s prohlášením pro média.

Prezidentský summit je součástí českého předsednictví ve Visegrádské skupině. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací.