Čaputová: Spolupráce visegrádské čtyřky má pořád smysl, ale s respektem k právnímu státu

Brífink Zuzany Čaputové a Miloše Zemana po společném jednání (zdroj: ČT24)

Na svou první zahraniční cestu do Prahy přijela slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Není to jen věcí tradice, je to věcí upřímného zájmu k této krajině, kde mám řadu přátel,“ uvedla prezidentka. Pochválila spolupráci obou zemí, která by podle ní měla pokračovat i na půdorysu Visegrádské skupiny. Čaputovou přijal po 10. hodině na prvním nádvoří Hradu s vojenskými poctami prezident Miloš Zeman, hlavy států spolu mluvily o vzájemných vztazích obou zemí i o politice EU. Slovenská prezidentka pak zavítala do Senátu za jeho předsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) i do sněmovny, kde ji uvítal předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček (ANO).

„Mluvili jsme samozřejmě o Visegrádské skupině. Můj zájem je pokračovat v co nejbližších vztazích. Myslím si, že vstupem do Evropské unie se nevyčerpala úloha tohoto uskupení. Budu velmi ráda, když budeme nadále hledat společná témata a budeme se snažit prosazovat společné zájmy. Ovšem při respektování hodnot, jako je právní stát a nezávislá justice. Na tom musíme trvat a nesmíme z toho slevit,“ zdůraznila slovenská prezidentka.  

S prezidentem Zemanem mluvila Čaputová také o minulosti i o společných oslavách 30. výročí sametové revoluce. „Za naši stranu mohu slíbit, že uděláme všechno pro to, aby to mohlo proběhnout za účasti představitelů obou zemí,“ konstatovala Čaputová. Zeman řekl, že se připomínek výročí rád zúčastní, a podotkl, že nejkrásnější bylo revoluci prožít.

„Musím především ocenit velmi, velmi přátelskou atmosféru. Nenarazili jsme na žádný spor,“ prohlásil po jednání český prezident Miloš Zeman. Čaputové poděkoval za její podporu vzniku Českého domu v Bratislavě. „Věřím, že se nám podaří do konce roku tohoto cíle dosáhnout. Dohodli jsme se, že ho pak společně otevřeme. A pozveme i prezidenta Andreje Kisku,“ dodal Zeman.

Podle něj bylo při přípravě Českého domu třeba překonat několik překážek. „Skoro nejtěžší bitva se vedla kolem toho, zda tam bude česká hospůdka, bitva byla vyhrána,“ prohlásil český prezident. Slovenská hlava státu pak doplnila, že podle premiéra Pellegriniho už je přesun potřebné finanční podpory ze slovenské strany jen technickou otázkou. 

Události: Nová slovenská prezidentka jednala s ústavními činiteli, poklonila se i památce Václava Havla (zdroj: ČT24)

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byla první část jednání prezidentů soukromá. Zeman a Čaputová se podle něj shodli, že spolupráce obou zemí je excelentní. 

Na Hradě na Čaputovou vedle Zemana čekali také ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO), kteří se ke společnému jednání s prezidenty přidali ve druhé části jejich schůzky. Čaputovou před Hradem vítalo několik stovek lidí skandováním „Ať žije Slovensko!“

 Slovenská prezidentka po návštěvě Hradu uctila památku slovenského spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika, který v roce 1919 zahynul při letecké nehodě. Za doprovodu slovenského velvyslance v ČR Petera Weisse položila věnec k jeho soše před hvězdárnou na Petříně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Při návštěvě Prahy uctila na Vinohradském hřbitově také památku bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla. K hrobu Václava Havla doprovodila Čaputovou vedle slovenského velvyslance také starostka Prahy 10, senátorka Renata Chmelová a někdejší spolupracovník prezidenta a současný šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Je to pro mě velký inspirační vzor,“ uvedla slovenská prezidentka na adresu prvního porevolučního prezidenta společného státu.

Příjemná atmosféra v Senátu

Na jednání s Čaputovou ve Valdštejnském paláci dorazili kromě Kubery také místopředsedové Senátu a šéfové senátních výborů. O setkání se slovenskou prezidentkou byl podle Kubery velký zájem, ale z kapacitních důvodů nebylo možné všem vyhovět. Senátoři se s Čaputovou bavili o tom, že si dala za úkol sjednocovat společnost. „Já jsem jí z vlastní zkušenosti řekl, že to je úkol nadlidský,“ řekl Kubera.

Program prezidentky Čaputové v Česku
Zdroj: ČT24/ČTK

Dalším tématem k debatě byla neznalost slovenštiny u českých dětí, což se podle Kubery musí změnit. Politici se zabývali také současnou politickou situací v Evropské unii a v zemích visegrádské čtyřky, tedy Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Bilaterální česko-slovenské vztahy jsou podle Kubery natolik dobré, že v nich nezbývá mnoho věcí, které by bylo nutné řešit.

Ze Senátu se Čaputová přesunula do Poslanecké sněmovny, kde ji uvítal Vondráček. „Já jsem paní prezidentce říkal, že jsme se na ni všichni těšili a byli moc zvědaví. Potvrdilo se, že je velmi sympatická a otevřená. Já jsem nechal témata dost na návštěvě a 80 procent času jsme řešili právnické věci a oblast justice,“ řekl Vondráček po setkání. Dodal, že doufá v dialog a popřál slovenské prezidentce hodně štěstí. Připomněl, že jsou od Čaputové velká očekávání. „Doufám, že jí to vyjde,“ poznamenal.

V Praze není poprvé

Čaputová ve středu řekla, že svou cestou zachová tradici, podle níž první zahraniční návštěva českých a slovenských prezidentů směřuje do Bratislavy či Prahy. Česká republika je podle ní nejbližším partnerem Slovenska.

Cestu do Česka považuje za příležitost seznámit se s českými představiteli včetně Zemana. Soukromě navštívila Prahu už v dubnu, dva týdny po zvolení prezidentkou, kdy se setkala například s Karlem Schwarzenbergem nebo Tomášem Halíkem. Prezidentského úřadu se Čaputová ujala v sobotu, kdy vystřídala Andreje Kisku.

Exkluzivní rozhovor se Zuzanou Čaputovou (zdroj: ČT24)