V Horoměřicích začalo oceňování bytů. „Nevíme, jestli na ně budeme mít,“ říkají lidé, kteří mají zaplatit už potřetí

Události: Začaly odhady cen bytů v Horoměřicích (zdroj: ČT24)

Prodej bytů a domů, ve kterých bydlí část klientů zkrachovalého H-Systemu, se přiblížil. V Horoměřicích u Prahy tento týden znalci oceňovali nemovitosti, které jsou v konkurzní podstatě. I když si je lidé dostavěli sami, nyní si je budou muset buď koupit, nebo se z nich odstěhovat.

Pro většinu klientů se stala investice do H-Systemu životní tragédií. Mezi ty, kteří přišli o svůj původní vklad a byt si museli sami dostavět, patří i Milena Drdácká. „Nastěhovali jsme se do holobytu, byly tady jedny dveře. Další ne, ani omítka,“ popisuje.

Její rodinu už navštívili znalci, kteří mají odhadnout cenu nemovitosti. „Nevíme, jestli na to budeme mít. Všichni by si to tady rádi koupili, jsou to naše domovy,“ říká Drdácká, i když za svůj byt bude muset platit už potřetí.

Odhadci už prošli asi polovinu bytů, dalších zhruba třicet rodin je teprve čeká. Ocenit přijdou i byt manželů Buchtelových. „Je to trošku absurdní, měli by ohodnotit, co bylo v době vyhlášení konkurzu, tedy tu základovou desku. Všechno ostatní je zaplaceno námi,“ tvrdí Marie Buchtelová, která je se svým mužem už v důchodu.

H-System je připravil o 650 tisíc, další dva miliony sami investovali do dostavby. Teď si ale nejsou jistí, zda bude v jejich silách cenu určenou odhadcem zaplatit. „Nedovedu si představit, že bychom se měli vystěhovat. Je to tady bezbariérové, zahrádka je naše záchrana,“ dodává.

Investice zohledníme, slibuje Monsport

Podle konkurzního správce bude cena známá asi za pět týdnů. „Pak to dáme do věřitelského výboru. Byl bych rád, kdyby prodeje byly zítra, ale asi nebudou,“ říká Josef Monsport.

Byty patří do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu a výtěžek z prodeje se podle zákona musí rozdělit mezi všechny poškozené, tedy nejen mezi lidi z Horoměřic. „Zvýhodnění někoho z moře věřitelů znamená znevýhodnění pro jiného. I když bychom nemuseli, zohledníme jim investice, které dali do domů ze svého,“ slibuje Monsport.

Smetkův majetek podezřele zmizel

Odsouzený zakladatel H-Systemu Petr Smetka zatím ani navzdory rozhodnutí soudu poškozeným nic neuhradil. Smetkův majetek navíc podle policie zmizel. „Majetek, který mu byl zajištěn, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ potvrzuje státní zástupce Boris Havel.

Klienti neuspěli ani při jednání o odškodnění se státem. „Byť je mi to velmi líto, tak řešení z hlediska použití peněz státního rozpočtu nevidím,“ řekla po jednání ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Družstvo Svatopluk sdružující lidi z Horoměřic proto začalo jednat o úvěru u bank, zatím ale neúspěšně.