V Česku bude v sobotu sněžit, hrozí ledovka i silný mráz

O posledním lednovém víkendu bude v Česku nejprve v sobotu opět sněžit, někde se k tomu přidá ledovka nebo silný mráz. Na horách v západní části země připadne podle meteorologů kolem 20 centimetrů sněhu, v nižších polohách bude sníh ale tát. V Čechách pak sněžení postupně přejde v déšť, který bude na silnicích a chodnících namrzat. Na východě země by lidé měli počítat v noci na sobotu se silným mrazem, v místech se sněhovou pokrývkou teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia. Od západu ale přijde déšť.

Přes Česko přejde od severozápadu frontální systém a večer od západu teplá fronta. Spolu s tím bude v noci na sobotu a v sobotu sněžit.

„Očekáváme, že v Čechách napadne dva až deset centimetrů, na horách na západě kolem 20 centimetrů, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů vlhkého a těžkého sněhu. Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Podle nich může mokrý sníh napáchat škody zejména na stromech a na drátech elektrického vedení. V jižních, středních a severovýchodních Čechách se pak v souvislosti s přechodem sněžení do deště bude tvořit ledovka. 

Silný mráz zasáhne většinu okresů ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před nízkými teplotami pro oblast Jesenicka, Javornicka, částečně i Šumperska a Bruntálska a také východní část Zlínského a Moravskoslezského kraje.

„V noci na sobotu klesnou teploty na minus 4 až minus 9 stupňů Celsia a protože bude polojasno až oblačno, teploty půjdou velmi rychle dolů. Na východě republiky může být minus deset až minus 14 stupňů Celsia. K ránu by ale mělo být už jen do pěti stupňů pod nulou,“ uvedla meteoroložka České televize Marie Odstrčilová. 

Předpověď počasí na konec ledna
Zdroj: ČT24

V sobotu už by ale tolik mrznout nemělo a během dne by se mělo oteplovat. Od západu začne sněžit. V jihozápadní polovině Čech bude v polohách pod šesti sty metry sněžení přecházet do deště.

„Na horách ale bude vydatněji sněžit, za celou sobotu může na západě republiky napadnout i dvacet centimetrů nového sněhu a protože se rozfouká vítr, mohou se místy tvořit i sněhové jazyky,“ dodala Odstrčilová. Výstraha pro novou pokrývku sněhu hrozí pro Vysočinu, ve vyšších polohách středních Čech a v okrajových partiích Čech.

Hrozí i namrzající déšť a ledovka. Silnice mohou místy klouzat konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraj. 

Předpověď počasí pro poslední lednový víkend (zdroj: ČT24)

V neděli přijde oteplení a déšť i na východ republiky

V neděli dorazí déšť i do východní poloviny republiky, pod osmi sty metry by mělo pršet. Na horách však bude i v neděli nadále přetrvávat sněžení a odpolední teploty se budou držet dva až šest stupňů nad nulou.

Ani začátkem příštího týdne se nebude příliš ochlazovat, ubyde ale sněžení a deště. I v pondělí pod pětisty metry ještě bude pršet, v úterý už ale budou přeháňky jenom ojedinělé, a to spíš sněhové na horách. Od středy by odpolední teploty měly být lehce nad nulou, už ale bez deště.