Unikli jsme smrti asi o tři vteřiny, popisuje jeden z obyvatel tornádem poničených Lužic

Události: Tornádo zpustošilo Lužice (zdroj: ČT24)

Vše netrvalo ani minutu, popisují obyvatelé Lužic na Hodonínsku České televizi setkání s přírodním živlem, který po sobě zanechal obrovskou spoušť. „Unikli jsme smrti asi o tři vteřiny,“ nastínil jeden z nich. „Utekli jsme na druhou stranu domu,“ dodal. „Hučelo tak, jako kdyby jel rychlík, a ty střechy, všechno lítalo, to byla chvilka,“ vypráví další obyvatelka obce. V době, kdy se obvykle chystali jít spát, museli najednou lidé hledat nocleh, protože jejich obydlí přišla o střechu.

Tornádo s sebou neslo hrozbu. Sklepy byly vytopené, takže ani tam se někteří schovat nemohli. „Takže rychle od oken pryč, doprostřed místnosti, ale někteří lidé ani to ne,“ popisovala první vteřiny po „úderu“ tornádem zmíněná obyvatelka Lužic.

„Mám poškozenou střechu, rozbité okno, je to strašné. A také hodně odpadků, co nalétalo z okolí,“ vypraví další občan.

Tornádo zasáhlo životy obyvatel jižní Moravy (zdroj: ČT24)

Řada domů v obci je tak na odpis. Statici je označují křížkem, vstup je tam zakázán. To je třeba případ jednoho, který stojí nedaleko na hlavním tahu – nemá střechu a obývá ho čtyřčlenná rodina. Jeho stěna je čerstvě označena dvěma křížky. První je hnědý a označuje domy, kde pod sutinami nikdo nezůstal. Druhý je oranžový a znamená, že dům má špatnou statiku a jeho obyvatelé nesmí dovnitř.

„Přišlo to úplně znenadání, trvalo to asi tři minuty. Snažili jsme se s dětmi schovat, naštěstí jsme všichni v pořádku. Azyl jsme našli u maminky, která tady také žije, ale jako zázrakem ji to nezasáhlo,“ popisuje čtyřicátnice. Rodinný dům má střechu očesanou až na krov, vybitá okna, garážová vrata jsou pryč. Dvě auta stále stojí před domem, ale jsou úplně zničená.

Obyvatelé obce jsou většinou otřeseni, jejich příběhy se podobají. „Dívali jsme se s přítelkyní na televizi, venku pršelo, blížila se bouřka. Najednou všechno ztichlo, vítr přestal a pak se ozval zvuk, jako když se blíží vlak. Sotva jsme stačili odstoupit od okna a schovat se za stěnu, vyrazilo to celé okno. Kdybychom tam stáli, nejspíš bychom nepřežili,“ popsal čtyřicátník, který zoufale obcházel dům, který prošel rekonstrukcí za šest set tisíc korun.

„Zrovna jsem doplatil hypotéku a dům je na stržení. Nevím, kde začít, jen tu chodím a kouřím,“ posteskl si. Průchod tornáda v pořádku přestáli i jeho dva psi, kocour se stihl schovat ve sklepě.

Jako dunění tanku

Jako dunění tanku to připadalo i dalšímu muži, který bydlí v obci už zhruba 45 let. Z jeho domu je pryč střecha, vyvrácené stromy jsou opřené o zdi, okna jsou zcela rozbitá. „Trochu se to zastavilo o domy před námi, ale vzalo to střechu. Schoval jsem se do sklepa,“ uvedl muž.

Dodal, že manželka a další obyvatelé domu se pohybovali ve spodní části, manželka byla zraněná. Nyní muž našel azyl u dcery v nedalekých Dubňanech. „Byl tady statik a říkal, že statika je dobrá. Nemám poškozené stropy,“ přiblížil.

Další rodina z domu na hlavní ulici zatím na statika čeká, bouřka jim sebrala střechu. „Člověk se těšil na víkend, na grilování a přijde tohle. Platíme hypotéky, je to špatné,“ uvedl muž z tohoto domu.

Zdevastovaný domov pro seniory

O střechu nad hlavou přišli také senioři z hodonínského S-centra. „Je tady hlavně neskutečná spoušť,“ popsal aktuální stav vnitřku budovy jeho ředitel Václav Polách. Budova se po řádění živlu stala neobyvatelnou a obnova podle něj potrvá několik měsíců. Zdejší seniory tak museli zaměstnanci ve čtvrtek večer přesunout do dalších zařízení. Část z nich do nemocnice a některé do hotelu, který však potřebám z velké části imobilních lidí nevyhovuje.

Tornádo poničilo domov pro seniory v Hodoníně (zdroj: ČT24/ČTK)

„Tornádo vyrazilo vstupní dveře, všechny otvory, začala devastace veškerého vybavení, jak je vidět v atriu, které vypadalo dříve trošičku jako španělský hotel a dnes je k nepoznání. Veškeré vybavení se přesunulo. Je to až neuvěřitelné, že uvnitř budovy dokáže udělat něco takového. Nejvíce je to vidět v jídelně,“ konstatuje ředitel.

Při příjzdu do budovy nejprve předpokládal, že bude poškozený jen světlík, z toho, co ale uviděl, byl doslova vyděšný, doplnil. „Přestala nám po chvíli fungovat elektřina, vše se dělalo prakticky na lampě. Naštěstí integrovaný záchranný systém funguje skvěle, co nejdříve se k nám přesunuli a pomáhali. Přidalo se k nim obrovské množství dobrovolníků, kteří pomáhali snášet naše imobilní uživatele,“ popsal první minuty pohromy.

Bouřky zasáhly především zmíněné Lužice, ale také Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, ale i další obce. Z domů odletěly střechy, jsou poničené zdi, rozbitá okna i auta.