Ubylo amputací nohou kvůli neuropatii. Rozpoznat se dá i ladičkou

Prezident Diabetické asociace Kvapil: Neuropatie je často tichou komplikací (zdroj: ČT24)

Podle nejnovějších statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ubylo amputací nohou v důsledku diabetické neuropatie. Obzvláště se snížil počet vysokých amputací až pod kolenem. Příčinou je kvalitní léčba, přiblížil prezident Diabetické asociace ČR Milan Kvapil.

Neuropatie je komplikací cukrovky, která nebolí, ale vede k necitlivosti nohou, problémům s pohybem i ke zkrácení života. Jde o poškození nervů, kterými je zásobována tkáň a které koordinují citlivost i fungování orgánů. Může vést například k problémům s trávením. Příčin
je podle Kvapila celá řada, zásadní je vysoká hladina cukru v krvi a kuřáci mají o polovinu vyšší pravděpodobnost, že se u nich neuropatie vyvine.

„Diabetická neuropatie je jednou z nejzáludnějších komplikací diabetu. Její příznaky jsou většinou nenápadné, důsledky hrozivé,“ řekl Kvapil. Až polovina pacientů nepociťuje žádné příznaky, což komplikuje lékařům odhalení neuropatie. Ostatní se potýkají s brněním, pálením, necitlivostí nebo pocitem studených nohou.

Neuropatie je poškození nervů, kterými je zásobována tkáň a které koordinují citlivost i fungování orgánů, může vést například k problémům s trávením. Příčin je podle Kvapila celá řada, zásadní je vysoká hladina cukru v krvi a kuřáci mají o polovinu vyšší pravděpodobnost, že se u nich neuropatie vyvine.

Události: S cukrovkou se v Česku léčí 930 000 lidí. Jedním z rizik je neuropatie (zdroj: ČT24)

Včasná diagnóza je klíč. Lékaři ji mohou určit i díky ladičce

Zásadní je včasná diagnóza, s níž ale mají často problém i lékaři. Odborníci pro ně připravili video s návodem, kde používají vibrace, ladičku, teplo a chlad nebo štětičku. V dalším videu popisují, jak vybrat pro diabetiky správné boty. Kvůli obtížnému odhalování neuropatie mají lékaři pouze odhady počtu nemocných.

V roce 2016 se léčilo s cukrovkou přes 861 500 Čechů, dalších asi 300 000 o ní zatím neví. Naprostá většina pacientů (91,7 procenta) má diabetes druhého typu, který je spojován s nadváhou a nezdravým životním stylem. Roste počet nových případů, v roce 2007 to bylo asi 56 400, v roce 2015 to bylo přes 80 000.