Turistů bylo v prvním čtvrtletí více než před covidem. Meziročně jich přibyla desetina

Téměř o desetinu více turistů než loni nocovalo v prvním čtvrtletí v Česku. V hotelech, penzionech a kempech se jich ubytovalo 4,1 milionu, uvedl Český statistický úřad. Vzrostl také počet přenocování, ale mírněji než celkový počet ubytovaných turistů, ti tedy v průměru pobývali v ubytovacích zařízeních kratší dobu. Ze zahraničí přicestovalo nejvíce lidí z Německa.

Z 4,1 milionu lidí, kteří se ubytovali v hotelech či penzionech v Česku, tvořili mírnou většinu domácí turisté, bylo jich 2,2 milionu, zbylých 1,9 milionu přicestovalo ze zahraničí. „Zahraničních turistů přijelo téměř o pětinu více oproti stejnému období roku 2023 a počet domácích hostů vzrostl o 3,6 procenta,“ upřesnil vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Roman Mikula.

Díky meziročnímu růstu o 9,9 procenta se turistický ruch dostal v 1. čtvrtletí nad úroveň z předcovidového roku 2019. Tehdy se za první tři měsíce ubytovaly v hotelech, penzionech či kempech čtyři miliony lidí. Počet noclehů tehdy ovšem činil 10,8 milionu, letos 10,6 milionu.

Turistů přibylo ve většině regionů

Meziročně vzrostl nejvíce zájem turistů o Prahu, kde se od ledna do konce března ubytovalo 1,6 milionu návštěvníků, což bylo o 16,9 procenta více než loni. Jen o trochu menší nárůst zaznamenala Vysočina, kde přibylo meziročně patnáct procent turistů na 111 tisíc. Jihočeský kraj navštívilo 220 tisíc hostů, což bylo o čtrnáct procent více než loni, Karlovarský kraj 292 tisíc turistů, což představovalo jedenáctiprocentní meziroční nárůst. V jižních Čechách a na Vysočině převažovali domácí turisté, v Karlovarském kraji naopak ti ze zahraničí.

Růst počtu nocujících turistů zaznamenaly v prvním čtvrtletí téměř všechny regiony kromě Pardubického kraje, kde se turistický ruch ztlumil o 1,6 procenta na 89 tisíc nocujících návštěvníků.

Počet přenocování se zvýšil v devíti krajích, nejvíce na Vysočině a v Praze. Naopak pokles zaznamenaly kraje Liberecký, Plzeňský, Pardubický, Ústecký a Olomoucký. Čeští turisté strávili nejvíce nocí v Královéhradeckém kraji, zahraniční návštěvníci tradičně v Praze.

Mezi zahraničními turisty převažovali na začátku roku Němci, přijelo jich téměř půl milionu. Více než sto tisíc turistů přicestovalo také ze Slovenska, Polska, Velké Británie a Itálie. Více než o desetinu ale ubylo návštěvníků z Ukrajiny.