Šumavský národní park nabízí tipy na méně turisticky exponovaná místa

Události v regionech: NP Šumava nabízí tipy na výlety (zdroj: ČT24)

Správa šumavského národního parku chce ulevit turisticky nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším místům. Na sociálních sítích začala nabízet tipy na jiná, také zajímavá místa, která ale nejsou tak známá, a tudíž jsou turisty opomíjená. Nacházejí se na Šumavě i v jejím podhůří. Vybírají je sami strážci národního parku.

Například u ledovcových jezer nedaleko Špičáku nyní bývají denně stovky lidí. A to znamená větší dohled třeba na dodržování zákazu vstupu do klidových území. Strážci parku proto začali turistům nabízet cíle v méně známých oblastech.

„Aby se lidé, kteří chtějí navštívit Šumavu, mohli rozhodnout, jestli pojedou do těch míst, která víme, že jsou obecně zatížená, nebo se podívají na náš Facebook nebo Instagram a nechají se inspirovat výletem, který je trochu netradiční,“ řekl vedoucí Informační a strážní služby Národního parku Šumava Vít Chlada.

Naopak v bývalé osadě Stodůlky ve středu nebyl skoro nikdo. A právě tuto trasu nyní správa parku nabízí na svých sociálních sítích. Vytipoval ji strážce parku Jan Chudý. Výlet čítá třináct kilometrů a zavede turisty i do míst, kde ještě před válkou žily asi dva tisíce lidí. „Cílem trasy je neudělat průvodce, aby si lidé při plánování našli o těch místech co nejvíce informací buď přímo na tabulích, nebo někde na mapách,“ nastínil Chudý.

Každý tip kromě několika fotografií obsahuje i mapu. A také doporučení, pro koho jsou výlety vhodné. Strážci chystají trasy pro rodiny s dětmi i zdatnější turisty.