Tři sta rušených poboček České pošty fungovalo v pátek poslední hodinu

Události: Česká pošta ukončila provoz 300 poboček (zdroj: ČT24)

Česká pošta v pátek naposledy otevřela tři sta poboček, které k poslednímu červnu ukončí svůj provoz. Fungovaly pouze na hodinu na začátku obvyklé otevírací doby, většinou tak otevřely od 8 do 9 hodin. K uzavření poboček došlo kvůli klesajícímu objemu provozu a úsporám, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Celkem státní podnik zrušil devět set pracovních pozic, část pracovníků zaměstnal jinde, ale většinu jich propustil. Zrušené pošty může nahradit soukromý provozovatel.

Zásilky si klienti, kteří byli zvyklí chodit na rušené pobočky, vyzvednou už na nástupnických poštách, podotkl mluvčí. Adresa nově příslušné pobočky je uvedena vždy na plakátu na té zrušené nebo na webu České pošty.

Snížení počtu provozoven na 2900 schválila vláda. Česká pošta neruší pobočky tam, kde byla pouze jediná. Zároveň se zvýšila docházková vzdálenost na poštu ze stávajících dvou na tři kilometry. Část rušených poboček, které podnik vlastní, chce nabídnout v aukcích k prodeji.

Některé obce už projevily zájem rušené provozovny nahradit pobočkami Partner plus, které by provozovaly na vlastní náklady. Partner plus zatím fungují dvě – v Praze 5 a v Praze 6. Od července se tyto varianty otevřou v Plzni, dvě v Jindřichově Hradci, v Jihlavě, Ostravě, Šumperku a Prostějově.

O Pošta Partner uvažuje třeba také Náchod, kde zůstala jen jedna pobočka. Do centra na Masarykovo náměstí tak bude muset chodit asi sedm tisíc lidí, kterým sloužila zrušená pobočka na kraji města. Radnice zatím slíbila posílit seniortaxi, které dotuje. „Pokud bude na hlavní poště velký nápor, uvažujeme, že bychom šli společně s poštou do společného projektu Pošta Partner a podobně,“ sdělil starosta města Jan Birke (Socdem).

Pošta propustila bezmála šest set lidí

Z České pošty odejde v souvislosti s rušením maximálně 574 zaměstnanců, což je o třetinu méně, než se původně čekalo. Podnik kvůli snížení počtu provozoven zrušil 924 pracovních pozic, ale 350 zaměstnanců přešlo většinou do nástupnických poboček. Ke konci července podnik podle Vitíka zruší navíc 529 doručovatelských pracovních pozic. Část zaměstnanců na poště zůstane na jiných místech. 

Nejvíce poboček se ruší v Moravskoslezském kraji, 47, dále v hlavním městě Praze, kde zavírá 35 pošt, a 27 poboček skončí v Ústeckém kraji.

Podnik ve čtvrtek oznámil, že díky úsporám i vyššímu objemu doručování doporučených zásilek letos vykáže ztrátu okolo 1,5 miliardy korun proti původně předpokládaným 3,5 miliardy korun. Loni byl propad 1,73 miliardy korun.

Ekonom Dohnal k uzavírání poboček České pošty (zdroj: ČT24)

Česká pošta má směřovat k privatizaci

„Česká pošta je dlouhodobě podnik za horizontem, je v problémech,“ řekl ekonom Radim Dohnal. Dodal, že díky zrušení poboček dojde k úsporám ve státním rozpočtu a že se jedná o signál podnikatelům, aby se zařídili bez státního podniku.

Sám ekonom se označil za zastánce soukromého podnikání, a proto vyjádřil lítost nad tím, že vláda nemíří k privatizaci. „Po Evropě existuje několik soukromých pošt, původně státních, které fungují poměrně, možná i velmi dobře,“ doplnil Dohnal.

Vzor vidí například v rakouské poště, kde má stát stále svůj podíl, ale prodal téměř všechny své nemovitosti. Tím Rakousko získalo flexibilitu a ještě snížilo své náklady, protože tamní pošty fungují v menších prostorách a mohou se lépe stěhovat. „Od vstupu na burzu je akcie výš o víc než padesát procent a platí krásnou dividendu,“ vysvětlil ekonom.

Transformace České pošty za 4,5 miliardy korun je podle něj nepřijatelná. „Problém je vláda a ministerstvo vnitra, které nejsou ochotní jít do střetu s odbory a se starosty i hejtmany. Říct jim: ,My jsme vláda, která si ten problém přizná, a my uděláme nepříjemný řez,'“ řekl Dohnal.

Reportér ČT Weiner navštívil jednu ze zrušených poboček České pošty (zdroj: ČT24)