Tři opoziční strany si v lednu vyberou šéfy. Bartoš a Fiala asi obhájí, lidovci hledají nástupce Výborného

Události ČT: Tři opoziční strany čeká volba předsedů (zdroj: ČT24)

Hned tři opoziční strany čeká během ledna volba nového vedení. Za týden budou lídra vybírat Piráti. Ivan Bartoš má sice dva protikandidáty, ale jeho spolustraníci spíš předpokládají, že současný šéf post obhájí. Změna předsedy se nečeká ani u občanských demokratů, zato křesťanští demokraté novou tvář už hledají.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš obhájil svůj post už před dvěma lety, krátce po sněmovních volbách. Tehdy neměl protikandidáta. O znovuzvolení usiluje i tentokrát. „Nejdůležitější je stále růst a zvyšovat si osobní kompetence, protože máme zájem se v roce 2021 podílet na sestavování vlády,“ prohlásil směrem k příštím sněmovním volbám. 

Teď má dva vyzyvatele: Mikuláše Ferjenčíka a Vojtěcha Pikala. Oba v příspěvcích na pirátském fóru ale upozornili, že nevylučují odstoupení od kandidatury.

„Já si myslím, že Ivan to dělá dobře, a asi ho budu i volit, ale myslím si, že bychom měli větší důraz klást na ekonomické fungování České republiky,“ míní Ferjenčík, který ve sněmovně působí také jako místopředseda rozpočtového výboru.

„V minulosti jsem Mikuláši Ferjenčíkovi říkal, že když bude kandidovat na předsedu, tak já také,“ uvedl Pikal, který je i místopředsedou sněmovny.

ODS: Fiala má všechny krajské nominace

Vcelku jednoznačná volba by se měla odehrát i u občanských demokratů, neboť dosavadní předseda Petr Fiala získal nominace ze všech krajů.

„Za Petrem Fialou jsou úspěšné volby. Vyhráli jsme senátní volby, velmi dobře jsme uspěli v evropských volbách, tam jsme dokonce zdvojnásobili počet mandátů. A já si myslím, že to je přesně situace, kdy se předseda měnit nemá,“ podpořil Fialu místopředseda strany Martin Kupka. 

KDU-ČSL: Hlásí se Bartošek a Zdechovský, možná i Jurečka

Lidovci si nové vedení zvolili loni, letos ale budou vybírat znovu. Marek Výborný se po smrti manželky rozhodl rezignovat a o mandát na sjezdu požádá i celé předsednictvo strany.

„Bude to rok před sněmovními volbami, ty budou zásadní. KDU-ČSL jasně deklarovala, že není spokojena, jak tady vládne hnutí ANO, ČSSD a komunisté,“ podotkl Výborný. 

Kandidaturu zatím oznámili dva muži: předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský. Boj o post předsedy zatím nepotvrdil ani nevyloučil neúspěšný kandidát z loňského sjezdu Marian Jurečka.

Vedení strany letos budou volit také komunisté, konkrétně na dubnovém sjezdu v Brně. Nominaci na předsedu naposledy získalo deset kandidátů, někteří se jí ale před samotným hlasováním vzdali.