Stovky lidí protestovaly proti rozšíření dolu Turów. Bojí se, že přijdou o pitnou vodu

Stovky lidí z Česka, Německa a Polska se v neděli sešly u památníku Trojmezí u Hrádku nad Nisou na Liberecku na mezinárodním protestu Thirst for Justice. Lidé z příhraničí společně protestovali proti plánovanému rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów v těsném sousedství česko-polské hranice. Obávají se hlavně ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu. Akce se účastnili také polští zastánci rozšíření dolu.

V okolí hnědouhelného dolu Turów se už teď vytrácí voda. Stovky lidí v neděli chtěly poukázat na plánované rozšiřování dolu, se kterým nesouhlasí. „Důl má velmi negativní vliv na životní prostředí, i na život lidí, především kvůli tomu, že stahuje spodní vodu z českého území,“ řekla koordinátorka uhelné kampaně hnutí Greenpeace Nikol Krejčová.

Polská strana už delší dobu popírá, že by měl důl vliv na ztrátu vody, výsledky měření to ale podle Krejčové potvrzují. Ve Václavicích a Uhelné, které jsou dolu nejblíže, už mnohé studny zcela vyschly, Oldřichovský potok na česko-polské hranici se proměnil v suchý příkop.

Nejvíc bylo zastánců dolu

Nejpočetnější skupinou na nedělní akci byli polští zastánci dolu a pokračování těžby na polské straně. Jejich poznávacím znamením bylo bílé tričko s obrázkem krtka v hornickém a s nápisem „Wspieram kopalnie Turów“ (Podporuji Turówské doly).

Jednalo se zejména o horníky, kterým důl dává práci, a jejich rodiny. Troubením a hvízdáním se snažili umlčet odpůrce těžby a plánovaného rozšíření dolu. „Nelíbí se nám, že Češi a Němci chtějí, abychom důl zavřeli, a přitom sami uhlí těží a elektřinu z uhlí vyrábějí. Vaše elektrárny jsou horší než ta naše,“ řekla ČTK jedna z přítomných žen.

Společnost chce těžit ještě 22 let

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu.

Elektrárna Turów
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

Polské ministerstvo klimatu v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo společnosti PGE koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Proti rozšíření dolu vznikla petice, kterou podepsalo přes 13 tisíc lidí nejen z Česka. Naopak v Polsku podepisují lidé petici na obranu dolu a elektrárny, podepsalo se pod ni 30 tisíc lidí.