Státní zástupce znovu obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Případ bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta míří opět před soud. Státní zástupce Marek Bodlák jej podruhé obžaloval z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Žalobce to uvedl v odpovědi na dotaz České televize. Blahut byl kvůli údajnému fiktivnímu nákupu obžalován už loni v květnu, soud však v srpnu nařídil policii případ došetřit. Žalobce se proti tomu bránil u vrchního soudu, ten ale jeho stížnost zamítl.

„Na obviněného byla dne 29. 4. 2022 podána k Městskému soudu v Praze obžaloba,“ konstatoval dozorující státní zástupce Bodlák.

Blahut měl podle obžaloby fiktivně nakoupit sledovací zařízení, čímž mohl tajnou službu připravit o 200 milionů korun. Obvinění se podle dřívějších informací týdeníku Respekt týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. 

Podle Respektu nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo se prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Blahut s obviněním nesouhlasí

Kvůli tomu kriminalisté muže v roce 2019 obvinili z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Blahut s obviněním nesouhlasí, jeho stížnost ovšem Nejvyšší státní zastupitelství předloni v březnu zamítlo.

Náměstkem ředitele civilní rozvědky byl od září 2014, na funkci rezignoval v lednu 2018.