Státní zástupce obžaloval učitelku za popírání ruské agrese na Ukrajině

Státní zástupce podal obžalobu na učitelku základní školy z Prahy 6, která je obviněná za to, že při výuce popírala válku na Ukrajině. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Češtinářka se podle policie během výkladu žákům snažila ospravedlnit ruské válečné zločiny. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

„Dne 26. dubna 2023 podal obvodní státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 k tamnímu soudu obžalobu na jednu fyzickou osobu pro jednání, které dle obžaloby naplnilo znaky skutkové podstaty přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy,“ uvedl mluvčí Cimbala.

„V dané věci se jedná o veřejnými prostředky intenzivně sledovanou kauzu učitelky základní školy, která při hodině českého jazyka žákům osmé třídy sdělovala svůj výklad současné situace na Ukrajině, respektive v rámci tohoto svého výkladu určeného žákům zpochybňovala a popírala či se snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru, kterých se dopustila Ruská federace do dne 5. dubna 2022 v souvislosti s vyvoláním válečného konfliktu při napadení jiného suverénního státu,“ doplnil.

Státní zastupitelství se podle něj v podobných případech individuálně zabývá společenskou škodlivostí. „V předmětné věci na základě provedeného dokazovaní bylo nutné přijmout závěr, že se obžalovaná nedopustila pouze obecných projevů podpory, ale proaktivně předkládala taková tvrzení, kterými válečnou agresi ospravedlňovala ve smyslu toho, že se jedná o ospravedlnitelný nástroj či omluvitelný způsob řešení v té době panující situace,“ vysvětlil Cimbala.

„Z důvodu prevence si dovoluji zopakovat, že byť svoboda projevu představuje jednu ze základních lidských svobod, tak i toto právo má své zákonné mantinely, při jejichž překročení může být dovozena na základě ustanovení trestního zákoníku i trestní odpovědnost konkrétních osob,“ dodal mluvčí žalobců.

Učitelku si nahráli žáci

Na případ jako první upozornil server Seznam Zprávy, podle něhož učitelka při hodině slohu osmákům ze Základní školy Na Dlouhém lánu tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize (ČT) viděli hořící město, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá, píše web.

V nedávném rozhovoru pro Parlamentní listy učitelka uvedla, že téma ruské invaze na Ukrajině zvolila proto, že bylo zrovna aktuální. Při diskusi s dětmi si prý uvědomila, že mají jen kusé informace, a chtěla, aby se dozvěděly víc. „Uvědomila jsem si, že čerpají pořád z těch samých zdrojů – nejvíc ze Seznamu nebo ČT. Znají jen jednu stranu věci, neumějí to zasadit do kontextu,“ uvedla.

Žáci z hodiny pořídili audionahrávku, za což učitelka požadovala potrestání autora. Ředitelka školy Renata Riedlová se ale tehdy za děti postavila. „Ti žáci nějakou dobu čekali, nahrávka není celou hodinu, ale v momentě, kdy už jim přišlo, že to tam nepatří,“ uvedla Riedlová.

Proti propuštění ze školy podala učitelka loni v srpnu žalobu. Civilní spor řešil Obvodní soud pro Prahu 6 na konci února. Rozhodl, že škola postupovala správně.