Stát uvažuje o vzniku národního srovnávače ceny potravin. Inspiraci našel v Řecku

Události: Národní srovnávač cen potravin (zdroj: ČT24)

Česko zjišťuje, jak vytvořit program pro srovnávání cenových nabídek u potravin z různých obchodů. Podobný systém funguje v Řecku, s tamním ministrem o něm jednal šéf českého resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V Řecku se díky aplikaci snížila cena potravin až o 18 procent.

Řecko informace o cenách potravin sbírá a zveřejňuje už roky. „Je tam zapojeno šest nebo sedm řetězců. Aplikace nefunguje jenom na potraviny, ale je rozšířená jako e-spotřebitel na pohonné hmoty a na energie,“ popsala Češka žijící v Řecku Hana Prokešová. 

Podle lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného měla aplikace v zemi přímý vliv na pokles cen potravin. „Získali jsme kontakty na řeckou stranu. Budeme ještě zjišťovat detaily samotného vytvoření aplikace a jejího fungování,“ poznamenal ministr.

On-line srovnávače

„Na první poslech to zní dobře – přehledná data o cenách. Řeckou aplikaci známe, jsme na řeckém trhu, ale já musím říct, že spousta českých porovnávačů, které jsou online, jsou lehce lepší a vylepšenější oproti řecké aplikaci,“ komentuje úvahu českých orgánů ředitel komunikace obchodního řetězce Albert Jiří Mareček.

Náklady na vývoj a rozšíření aplikace odhadují firmy z oboru minimálně na jednotky milionů korun. „Můžou to být miliony až desetimiliony korun. Navíc takovou aplikaci, pokud ji chcete dostat k širokému spektru obyvatel, musíte nějak komunikačně promovat, a to jsou další jednotky až desítky milionů korun,“ vysvětlil výkonný ředitel Knowinstore Pavel Kozler.

Zásadní bude spolupráce s řetězci, které by musely do aplikace dodávat pravidelně data. Jednat s nimi bude ministr zemědělství i na toto téma za dva týdny.