Sportovní agentura prochází auditem. V případě problémů v ní Hnilička nebude, řekl premiér

Události: Audit v Národní sportovní agentuře (zdroj: ČT24)

Fungování Národní sportovní agentury kontrolují auditoři. Šéfuje jí Milan Hnilička, který se v lednu i přes restrikce účastnil oslavy v teplickém hotelu. Na konci ledna pak odvolal místopředsedy. Audit by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl být hotový během několika týdnů. Kvůli porušení opatření se Hnilička vzdal postu poslance za ANO, předsedou agentury ale zůstal.

„Probíhá tam audit a já se chci přesvědčit, že v agentuře je všechno v pořádku. A pokud nebude, tak pan Hnilička tam nebude,“ řekl premiér Babiš.

Sám Hnilička audit nekomentoval. Přes mluvčího vzkázal, že se na něm s premiérem domluvil. Důvodem jsou podle agentury nepravdivé zprávy ohledně některých smluv. „My audit vítáme, protože jsme plně přesvědčeni, že jsou veškeré smlouvy v pořádku. Aby nedošlo k podezření, že je audit nějak ovlivňován, nebudeme jej do jeho skončení nijak komentovat,“ vzkázal mluvčí organizace Jakub Večerka ČT.

Část opozice kritizuje problémy s vyhlašováním některých dotací. Třeba podle občanských demokratů měl Hnilička post předsedy opustit už ve chvíli, kdy se ukázalo, že porušil opatření. „Agentura se samozřejmě rozjíždí, jsou tam porodní bolesti, ale přešlapů už tam bylo hodně. Pokud opravdu chceme českému sportu pomoci, tak už je pět minut po dvanácté,“ řekl místopředseda podvýboru pro sport Jakub Janda (ODS).

Výsledek auditu by měla probrat vláda. Už teď ale uvnitř koalice zaznívá, že situaci kolem Národní sportovní agentury, která rozděluje peníze sportovcům, je nutné řešit. „Jsem přesvědčen, že jiné než razantní řešení tam vzhledem k aktuálnímu stavu možné není. Takže o tom budeme jednat,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Předseda sociální demokracie už dříve uvedl, že nechápe výměnu dvou místopředsedů v agentuře ani to, že si najala firmu na administraci části žádostí o dotace.