Soud zrušil verdikt nad bývalou ředitelkou libčické školy. Údajně měla falešný diplom

Krajský soud v Praze zrušil podmíněný trest, který kvůli zfalšování diplomu dostala bývalá ředitelka školy v Libčicích nad Vltavou u Prahy. Vyhověl tak odvolání státního zástupce. ČT to řekl Dominik Duchoň z Okresního soudu Praha-západ, který ženě uložil dvacetiměsíční podmínku. Žalobce požadoval vyšší trest, nesouhlasil ani s tím, že se žena nedopustila podvodu. Případem se bude znovu zabývat okresní soud.

„K odvolání státního zástupce rozhodl Krajský soud v Praze tak, že rozsudek zdejšího soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu projednání a rozhodnutí,“ uvedl Dominik Duchoň, mluvčí Okresního soudu Praha-západ, který se bude kauzou znovu zabývat. Hlavní líčení zatím nenařídil.

Bývalá ředitelka základní školy v Libčicích nad Vltavou čelila obžalobě kvůli tomu, že dodala vedení města padělanou kopii magisterského diplomu z Univerzity Karlovy. Kopie diplomu se dostala na veřejnost asi po sedmi letech a stížnostech některých rodičů na vedení školy. Ředitelka, která školu vedla od roku 2012, pak rezignovala. Na případ upozornil server iROZHLAS.cz.

Okresní soud ženu v květnu potrestal podmínkou na 20 měsíců a se zkušební lhůtou dva roky. Uznal ji vinnou z padělání veřejné listiny a poškození cizích práv, nikoliv ale z podvodu, jak požadoval státní zástupce. Ten se proti verdiktu na místě odvolal, kromě překvalifikace také kvůli podle něj nízkému trestu.

Podle soudkyně Lucie Kantorové však žena nezfalšovala diplom kvůli tomu, aby úmyslně způsobila škodu, ale aby mohla učit. „Obžalovaná oproti mzdě poskytovala adekvátní protiplnění. Kdyby tam neučila paní obžalovaná, musel by tam učit někdo jiný a škola by stejně tyto výdaje na svého pracovníka vynaložila. Nebylo zjištěno žádné výrazné pochybení,“ zdůvodnila rozsudek podle serveru iROZHLAS.cz. Žena rozhodnutí nekomentovala, podle její obhájkyně nevěděla, že jde o padělek.