Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.

„S vinou nesouhlasím, žádnou skutečnost v obžalobě nepokládám za nespornou, v žádném bodě obžaloby se neshoduji se státním zástupcem. Není jediné slovo, na kterém bychom se mohli shodnout – snad jen to, že působím jako soudce Vrchního soudu v Praze,“ reagoval Elischer v soudní síni na přednes obžaloby.

Elischer, který před svým zadržením působil u pražského vrchního soudu, vinu odmítá. Obžaloba ho viní z toho, že se nechal nejméně v letech 2013 až 2016 uplácet od lidí, kteří chtěli ovlivnit rozhodování v odvolacích řízeních o drogové kriminalitě. Konkrétně mu klade za vinu zneužití pravomoci, úplatkářství, nadržování a neoprávněný přístup k počítačovému systému.

Na tento týden soud nepředvolal žádné svědky, má v plánu znovu vyslechnout obžalované. Těmi jsou vedle Elischera jeho přítel Nguyen Quoc Hung, doktor práv Mac Van Nhat, dále Nguyen Tan Thanh a ženy Cao Thi Kieu Khanh a Nguyen Thi Hoai Thu. Obě obžalované se z procesu omluvily a daly soudu souhlas, aby jednal v jejich nepřítomnosti. Nguyen Tan Thanh sice přišel, ale poté soud rovněž požádal, aby mohl odejít. Na opětovné čtení obžaloby tak v jednací síni setrvali jen Elischer, Hung a Nhat. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných.

Jeden z obžalovaných se chce dohodnout

Státní zástupce Vladimír Pazourek navrhl pro Hunga 11 let vězení a vyhoštění naneurčito, pro Nhata pětileté vězení a peněžitý trest 200 tisíc korun, pro Thanha také pět let a vyhoštění na deset let a pro obě obžalované tříleté odnětí svobody. Všichni obžalovaní kromě Nhata, který aktuálně projevil zájem o sjednání dohody o vině a trestu, svou vinu popírají.

Elischer vznesl počátkem měsíce námitku, že Pazourek je v případu podjatý. Soudkyně Veronika Cukerová nyní oznámila, že jeho domovské Městské státní zastupitelství v Praze podjatost neshledalo. Pazourka nyní vyzvala, aby obžalobu doplnil o návrh trestů. Státní zástupce trval na tom, že doplnění pokládá za nadbytečné mimo jiné proto, že soud i účastníci řízení vědí, jaké tresty navrhoval v prvním kole procesu. Musel ale vyhovět žádosti soudu. Jeho návrhy jsou totožné jako při předchozím hlavním líčení.

Elischer i někteří obhájci v pondělí po přednesení návrhů trestů namítli, že zákonná lhůta na přípravu k hlavnímu líčení by jim měla začít plynout až od tohoto okamžiku. Na to ale soud nepřistoupil, poukázal na to, že novela, která zavedla uvádění návrhů trestů v obžalobě, je mladšího data než podaná obžaloba.

Policie Elischera obvinila před šesti lety, soud obdržel obžalobu v březnu 2019. V roce 2021 muže nepravomocně potrestal devíti lety vězení. Hung, který podle obžaloby Elischera navedl, dostal o rok přísnější trest a vyhoštění na dobu neurčitou. Další obžalovaný dostal tříleté vězení, ostatní pak podmíněné tresty.

Odvolací Vrchní soud v Olomouci však tento verdikt zrušil, protože předchozí řízení podle něj provázely podstatné vady, rozsudek je neúplný a existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění. Podle dnešního vyjádření Cukerové musí nyní soud oproti prvnímu hlavnímu líčení doplnit zejména listinné důkazy a případně vyslechnout další svědky.