Soud potvrdil patnáct měsíců vězení pro Tušla. Vydíral názorovou odpůrkyni a vyhrožoval strážníkovi

V souhrnu patnáct měsíců si ve vězení odpyká Patrik Tušl, potvrdil to odvolací soud. Tušl podle rozsudku telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, pak také vyhrožoval strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. V trestu je zahrnuté i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích.

Odpůrce očkování a covidových opatření Tušla přišla k pražskému městskému soudu podpořit zhruba desítka jeho příznivců. Zasedání provázela zvýšená bezpečnostní opatření ze strany justiční stráže. Soudkyně během procesu vykázala několik lidí z jednací síně kvůli nevhodnému chování.

Jednání i na chvíli přerušila pro podezření, že přenos ze zasedání se vysílá přes její výslovný zákaz na sociálních sítích. Podezření se nicméně nepotvrdilo, skupina přenos pořizovala pouze na soudní chodbě, kde někteří její členové hlasitě křičeli na soudce, stráž i novináře.

Tušl podle pravomocného rozsudku vydíral svou názorovou odpůrkyni ze sociální sítě na sklonku roku 2021. Snažil se tak ukončit aktivitu její facebookové skupiny, která archivovala a rozkrývala videa dezinformátorů a takzvaných antivaxerů, tedy odmítačů očkování. Ženě vulgárně nadával, hrozil jí rozšlapáním hlavy a zmiňoval její děti, o nichž mluvil jako o „parchantech“.

O dva týdny později se pak dostal do konfliktu v pražských Vysočanech v autobuse, kterým cestoval s družkou a jejich malým dítětem. Řidička na místo přivolala strážníky, protože Tušl i žena si v době pandemie odmítli nasadit respirátory. Další den Tušl přišel incident řešit do budovy městské policie a strážníkovi vzkázal, že ho rozseká a rozšlape mu hlavu.

„To, co je mi kladeno za vinu, je zkreslené, účelové a opět je to na něčí politickou zakázku,“ uvedl Tušl před soudem. Žena z Facebooku ho podle něj dlouhodobě tyranizuje a pronásleduje. Už dříve si stěžoval na to, že mu členové skupiny přezdívají „Patuik“ a jeho přítelkyni „Douchová“. Strážník ho pak podle jeho verze napadl, zranil a zneužil při tom svého postavení. Tvrdí, že jeho vyjádření na služebně bylo vytržené z kontextu, a navíc zaznamenáno bez jeho souhlasu, tedy protiprávně.

Tušl čelí další obžalobě

Tušl má v rejstříku trestů šest jiných záznamů, mimo jiné za útok na bývalou partnerku a za neplacení alimentů. Opakovaně také dostal pokuty za přestupky proti veřejnému pořádku a kvůli neuposlechnutí policejních výzev.

Od srpna 2022 byl ve vazbě, nyní si ve vězení odpykává první část trestu. V období před tím nepracoval. Připustil, že v minulosti užíval drogy. Své dluhy – zejména za pokuty u dopravního podniku – odhadl na zhruba 200 tisíc korun.

Muž čelí ještě obžalobě z výtržnictví spáchaného před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra a z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, a to v souvislosti s jeho podporou opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování. Na Kubka měl čekat před jeho domem i pracovištěm. Tušlovo jednání podle obžaloby prostřednictvím Facebooku sledovaly stovky lidí.